Može i gore

Rekordi nisu oboreni: Mostarci su se više pekli 2007. godine

Iz FHMZ ističu da će se nestabilno vrijeme s padalinama u vidu lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom zadržati do srijede.
Lifestyle / Flash | 13. 08. 2019. u 14:55 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je da službena mjerenja na meteorološkim stanicama u BiH kontinuirano traju skoro 130 godina, i u tom razdoblju rekordne vrijednosti maksimalnih temperatura zraka na meteorološkim stanicama kreću se od 37,6 u Livnu do 43,1 stupnjeva Celzijusa u Mostaru koji su zabilježeni ektremne 2007. 

40,6 stupnjeva u Mostaru

Navode da su najviše vrijednosti ove godine bile od 35,4 u Bugojnu do 40,6 stupnjeva u Mostaru. Iako su apsolutne maksimalne temperature za 11. i 12. kolovoza 2019. na većini mjernih postaja bile rekordne na te dane, ipak apsolutni maksumumi za kolovoz nisu oboreni.

Iz FHMZ ističu da će se nestabilno vrijeme s padalinama u vidu lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom zadržati do srijede, kada u poslijepodnevnim satima slijedi postupno razvedravanje.

Najintenzivnije padaline prognoziraju se za zapad i sjever Bosne, dok se u ostalim krajevima naše zemlje očekuju umjerene padaline. Od 15. kolovoza, pa do kraja mjeseca izgledno je stabilno vrijeme, bez padalina.

Pad temperature za 10 stupnjeva

Još danas se očekuju visoke vrijednosti temperatura zraka, sa vrijednostima između 29 i 35, na jugu zemlje i do 40°C. Već od srijede, prognozira se pad temperatura za 10°C.

Ugodnije vrijeme zadržat će se do 19. kolovoza, s vrijednosti jutarnjih u Bosni od 10 do 15, a dnevnih od 24 do 29°C. U istom razdoblju u Hercegovini minimalne se očekuju od 18 do 23, a maksimalne od 27 do 32°C. Od 20. kolovoza temperature će biti više za par stupnjeva u odnosu na proteklo razdoblje, priopćeno je iz FHMZ.

Prema prognozama u Bosni i Hercegovini u srijedu se očekuje će jače naoblačenje sa zapada koje će uvjetovati kišu, pljuskove i grmljavinu i koji će se pomjerati od ranih jutarnjih sati sa zapada prema jugu i istoku zemlje.

Prestanak padalina očekuje se prijepodne prvo na području Krajine i postupno u poslijepodnevnim satima prestanak padalina na jugu i istoku zemlje.

Vjetar će biti slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka u Bosni većinom između 15 i 19, a u Hercegovini od 20 do 25 stupnjeva. Najviša dnevna u Bosni uglavnom između 18 i 23, a u Hercegovini od 24 do 30 stupnjeva.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close