Nužna prevencija

Pušenje među djecom i mladima sve rasprostranjenije

Lifestyle / Flash | 27. 06. 2017. u 09:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca i mladi svakodnevno su ugroženi ciljanim marketingom duhanske industrije koja se koristi raznim metodama privlačenja ovog dijela populacije s ciljem ulaganja u buduće pušače.

U cilju prevencije razvijanja ovisnosti o duhanskim proizvodima među djecom, Udruženje PROI je s partnerskom organizacijom Udruženjem Altius, realiziralo radionice bazirane na Unplugged programu primarne prevencije ovisnosti koji je dao pozitivne rezultate u mnogim zemljama. Radionice su realizirane u okviru Projekta ''Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana'' kojeg financira Europska unija.

Putem radionica educirano je 112 djece, 300 roditelja i više od 200 članova školskog osoblja, a izrađen je i priručnik za učenike.

Glavni fokus ovog programa je promoviranje pozitivnog i zdravog ponašanja, a vještine i znanja dobivene tijekom edukacija specifično utječu na prevenciju upotrebe duhana kod mladih, dok roditeljima pomažu da bolje razumiju adolescente i povećaju svijest o porodičnim rizičnim i zaštitnim faktorima vezanim za korištenje sredstava ovisnosti.

Tijekom radionica učenici su imali priliku i za kreativnim izražavanjem, a slike nastale tim putem nedavno su bile izložene u Historijskom Muzeju u Sarajevu tijekom petodnevne izložbe ''Duhan - prijetnja razvoju u BiH'', a povodom Svjetskog dana bez duhana, priopćeno je iz Udruženja PROI.

Kopirati
Drag cursor here to close