preživljavanje

Ptičicama od srca...ili kako hraniti ptice zimi!

Lifestyle / Flash | 05. 01. 2016. u 07:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zimi, kad su njihova prirodna staništa okovana snijegom i ledom, ptičicama nije lako pronaći hranu. Postoje oprečna mišljenja o tome treba li hraniti ptice zimi ili ipak ne. Ptice uspješno preživljavaju zime i bez ljudske pomoći, a hranjenje ptica narušava prirodni odabir pri čemu preživljavaju samo najotpornije jedinke. Ipak, danas je većina ptica ugrožena zbog utjecaja čovjeka: gubitka staništa, zagađenja vodenih tokova,…te im je naša pomoć sve potebnija. Site ptičice imat će bolji imunitet i više jedinki će preživjeti do proljeća.

Brinuti o pticama za oštrih zima možemo već od malih nogu, što je i vrlo edukativno. Ispričajte djeci priču o tome kako se ptičice inače hrane u prirodi, koju hranu jede koja vrsta ptičica te ih potaknite na razmišljanje o ekologiji.

Vjerojatno će do vaše hranilice navratiti razne vrste ptica, pa ćete uživo moći promatati i naučiti raspoznavati mnoge vrste ptica koje su djeca do tad viđala samo u albumu “Životinjskog carstva”.
Briga o ptičicama pomaže djeci u preuzimanju odgovornosti za druge i razvoju empatije te potiče dublje razumijevanje i povezivanje s prirodom.



Čim prvi puta ugledate malo klupko perja kako jede hranu koju ste mu ostavili, sreći neće biti kraja. Briga o ovim krhkim stvorenjima puni srce posebnom toplinom, a čekanje i promatranje ptica uči djecu strpljivosti.

Ptičice će biti zahvalne i vratit će uslugu u proljeće i ljeto: ispunit će vrt svojim cvrkutom i uništavati nametnike u vrtu i voćnjaku (besplatno i bez kapi pesticida). Mnoge će se ptičice i nastaniti u blizini svog zimskog izvora hrane i tu podići svoje mlade.

Poučite dijete kako brinuti o pticama zimi. Moja mala pomagačica i ja smo istražile i skupile pregršt korisnih informacija o tome kako hraniti ptice zimi i nadamo se da ćemo ove zime steći puno pernatih prijatelja. U pisanju bloga nam je pomogao i naš pernati član obitelji: nimfa Kiki.

Kako hraniti ptice zimi?

• Ako krenete hraniti ptice, osigurajte im hranu svakodnevno jer će maleni prijatelji brzo početi računati na vaše obroke. Kad jednom započnemo hranjenje, moramo ih onda hraniti dok snijeg ne okopni ili dok ne zatopli. Ako ih naviknemo na obroke u hranilici pa potom zaboravimo staviti hranu, dovest ćemo ih u opasnu situaciju jer možda više neće stići na vrijeme pronaći prirodni izvor hrane.
• Kad temperatura poraste iznad 10 stupnjeva, možemo smanjiti količinu hrane i “prisiliti” ptičice da se malo pomuče i potraže prirodne izvore hrane.
• Najbolje je svakodnevno stavljati manje količine hrane, a mokru ili smrznutu hranu treba ukloniti iz hranilica.
• Kad se voda zamrzne pri niskim temperaturama, uz hranu je potrebno osigurati i vodu. Pojilica može biti obična plastična boca, tanjurić od tegle za cvijeće ili slična posudica u koju je potrebno uliti mlaku vodu.
• Ptice hranite na mjestima koja su sigurna od njihovih prirodnih neprijatelja: mačaka. Izbjegavajte grmove, niske stupove i hranjenje ptica na zemlji, ako u blizini šeće puno mačaka.
• Hranilice je najbolje puniti navečer jer prvi gladni posjetioci stižu već ranom zorom.
• Možete hraniti ptice zimi u vrtu, voćnjaku, ali i u stanu s balkonom tako da učvrstite hranilicu s vanjske strane ograde balkona.
• Hranilicu možete kupiti ili sami izraditi uz malo truda ili možete hraniti ptice hranom posutom po tlu.

Čime hraniti ptice zimi?

1. sjemenke (obavezno nepržene i nesoljene): suncokreta, prosa, bundeve, orasi, kikiriki, kukuruz, gotova smjesa hrane za papige ili kanarince
2. životinjske masti: goveđi loj ili nesoljena svinjska mast
3. svježe ili sušeno voće: najbolje jabuka i suhe smokve
4. ostaci iz kuhinje: kuhana riža, kuhani kukuruz, tjestenina.
Nikako nemojte hraniti ptice kruhom, pogotovo ne svježim jer mogu uginuti od njega.
Najbolje je pticama ponuditi razne vrste hrane za potrebe različitih vrste ptica.

Kako izraditi hranilicu?

Najbolje su hranilice s krovom u kojima hrana ostaje suha. Izbjegavajte jarke boje jer ih se ptice boje.
Evo nekoliko ideja od čega možete izraditi hranilicu:
• od dasaka ili letvica
• plastične boce i kuhače
• mrežice
• tanjurića
• narančine kore



Koje ptice možemo očekivati?

Na hranilici možemo očekivati slijedeće vrste ptica: zebe, vrapce, gugutke, strnadice, sjenice, djetlići, brljezg, kos,drozdovi, čvorak, crvendać, palčić.
Vrapci će vjerojatno biti najmnogobrojniji. Ukoliko ih dođe previše te druge ptice ne mogu pristupiti hranilici od njih, odvojite posebnu hranilicu za vrapce u koju ćete staviti samo proso koje obožavaju. Tako ćete osloboditi ostale hranilice.

Računajte da će na viseće hranilice dolaziti samo sjenice jer su jedine dovoljno spretni akrobati u letenju, prenosi portal Girotondo.

Kopirati
Drag cursor here to close