Blagdanska atmosfera

Pšenica neizostavan detalj na trpezi, ali i prilika za zaradu

Širokobriježanka Željka Grle prije šest godina počela je uzgajati pšenicu u većim količinama kako bi usrećila druge, a time i popravila svoj kućni proračun.
Lifestyle / Flash | 24. 12. 2020. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Klix.ba / Pšenica neizostavan detalj na trpezi

Božićna pšenica je neizostavni dio ispunjenja blagdanske atmosfere u svim katoličkim domovima na ovaj veliki praznik, jer ona simbolizira novi početak.

Prema predaji, kada pšenica dobro rodi, to nagovještava i uspješnu godinu pa je zbog toga vjernicima veoma važno u svome domu imati bogatu i raskošnu pšenicu.

No, kako za uzgoj pšenice treba posebna pažnja i njega, činjenica je da ne polazi svima za rukom uzgojiti baš onakvu kakvu žele imati na Božić u svom domu.

Zbog toga je Širokobriježanka Željka Grle prije šest godina počela uzgajati pšenicu u većim količinama kako bi usrećila druge, a time i popravila svoj kućni proračun.

"Kada sam vidjela koliko je ljudi zainteresirano za moju pšenicu, s obzirom na to da nisam imala posla počela sam raditi dekoracije i prodavati ih po simboličnim cijenama, što se pokazalo i uspješnim", priča Željka za Klix, koja pšenicu prodaje na mostarskoj aveniji.

Kaže da je ove godine pripremila 150 aranžmana i da je cijene formirala tako da budu prihvatljive za svačiji džep.

"Podajem ih po cijeni od dvije do sedam maraka, ali ima slučajeva i kada ih poklanjam onima koji zaista nisu u mogućnosti to sebi priuštiti", tvrdi sugovornica.

Ističe da je sretna kada nekome uljepša božićno vrijeme koje je poznato kao vrijeme darivanja i ljubavi.

Božićna pšenica se tradicionalno sije 13. prosinca, na blagdan svete Lucije i njeguje 12 dana do Božića, što simbolično predstavlja mjesece "brojanice".

Uz taj period se vežu brojni tradicionalni običaji koji se razlikuju od mjesta do mjesta, ali raskošnu pšenicu svi žele imati u svome domu na Božić.

Kopirati
Drag cursor here to close