Parada stiže u Skoplje

Prvi Gay Pride u Sjevernoj Makedoniji

Sjeverna Makedonija ugostit će u subotu svoj prvi Gay Pride, svojevrsni test poštivanja ljudskih prava u zemlji koja teži postati članica Europske unije, piše u petak Reuters.
Lifestyle / Flash | 28. 06. 2019. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Makedonija je jedna od nekolicine zemalja u regiji u kojoj se do sada nikada nije održala Povorka ponosa, ali u subotu će homoseksualci, lezbijke i ostali pripadnici LGBT zajednice izaći na ulice glavnog grada kako bi ukazali na diskriminaciju i govor mržnje kojima su izloženi.

''Diskriminacija je prisutna na ulici (...) Doživljavam fizičke prijetnje, to je svakodnevnica'', kazala je 30-godišnja Kristina Mitrovska šetajući Skopljem s 21-godišnjom partnericom Irinom Gesovskom.

''Sve ovisi na koga nabasaš'', dodala je Gesovska.

Homoseksualac Bobi, koji nije želio dati svoje pravo ime, kazao je da se iz malog mjesta morao preseliti u Skoplje kako bi pobjegao od stalnog zlostavljanja.

Antonio Mihajlov iz udruge za ljudska prava Subverzivna fronta kazao je da se situacija s LGBT zajednicom u Sjevernoj Makedoniji popravila od dolaska na vlast 2017. proeuropskih socijaldemokrata i njihovih albanskih koalicijskih partnera, ali da se još dosta toga mora učiniti.

Prema njegovim riječima, pripadnici LGBT zajednice posebice su suočeni s diskriminacijom na području obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Sjeverna Makedonija, koja se nada da će dobiti datum početka pristupnih pregovora s EU-om, mora poboljšati stanje ljudskih i manjinskih prava u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close