Ograničava im se sloboda kretanja

Prosvjed NVO-a zbog zabrane okupljanja članova ''Pravda za Davida''

Smatraju da se u središtu najvećeg grada Republike Srpske flagrantno krše zakoni, ustavi RS i BiH i međunarodne konvencije.
Lifestyle / Flash | 18. 06. 2019. u 15:37 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šest nevladinih organizacija iz Banje Luke uputilo je danas, kako su priopćili, najoštriji protest i najozbiljnije upozorenje, jer posljednjih nekoliko dana policija zabranjuje okupljanje članovima skupine „Pravda za Davida“. 

Navode da im se brani okupljanje ispred pravoslavne crkve u središtu Banje Luke, ograničava sloboda kretanja u okolini tog vjerskog objekta, te da se građani zastrašuju i uznemiravaju. 

U zajedničkom priopćenju nevladinih organizacija Banjalučki centar za ljudska prava, Udruženja građana „Oštra nula“, Helsinški parlament građana Banja Luka, UG eTrafika.net, Centar za mlade „Kvart“ i Civil Rights Defenders, tvrde da se radi o zloupotrebi institucionalne sile. 

Smatraju da se u središtu najvećeg grada Republike Srpske flagrantno krše zakoni, ustavi RS i BiH i međunarodne konvencije. 

''Pravni sistem RS ruše oni koji bi morali da ga štite, a RS postaje društvo represije, sile i nepravde'', ustvrdili su iz tih nevladinih organizacija. 

Iz policije tvrde da svoje postupanje temelje na tome da se svaki skup mora prijaviti shodno odredbama Zakona o javnom okupljanju, te da interveniraju na osnovu dopisa Crkvene općine Banja Luka. 

Međutim, iz nevladinog sektora pitaju, između ostalog, zašto je policija dozvoljavala da se više mjeseci na Trgu Krajine okuplja skupina „Pravda za Davida”, koja ni tada nije imala prijavljena okupljanja te da li će MUP RS odgovarati, jer je mjesecima dozvoljavao neprijavljene skupove i time kršio zakon? 

Dodaju i da su građani „počeli dobivati kazne zbog kritike rada državnih službenika“, što je protivno ustavima RS i BiH i Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. 

Podsjećaju da se ovo događa više od godinu dana, nakon još uvijek nerazjašnjenog ubojstva banjalučkog mladića Davida Dragićevića.

Kopirati
Drag cursor here to close