Edukativna publikacija

Promocija priručnika 'Put ka samostalnom životu' u Mostaru

Lifestyle / Flash | 31. 03. 2017. u 08:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priručnik "Put ka samostalnom životu" bit će predstavljen u četvrtak, 6. travnja, u 11:30 sati, u Centru za kulturu Mostar.

U toj edukativnoj publikaciji na jednom mjestu pružene su praktične i lako primjenjive informacije mladim osobama s invaliditetom u BiH, neophodne pri svakom koraku na putu ka samostalnosti.

Samostalni život osoba s invaliditetom svakodnevno je uživanje ljudskih prava zasnovanih na politici invalidnosti, koja je utemeljena Konvencijom UN o pravima osoba s invaliditetom.

Postiže se unaprjeđenjem okolišnih i pojedinačnih faktora koji omogućavaju osobama sa invaliditetom da imaju kontrolu nad svojim životima, uz priliku za izbor i odluku gdje se živi, s kim se živi i kako se živi.

Za mlade osobe s invaliditetom u Bosni i Hercegovini put do samostalnog života je otežan izazovima poput nepristupačnosti, nedostatkom adekvatnog inkluzivnog obrazovanja, problemima zapošljavanja, predrasudama unutar porodice i društva, ali i nedostatkom primijenjene edukacije o pravima i mogućnostima osoba s invaliditetom unutar same populacije, uključujući i članove njihovih obitelji.

Svjesnost društva u cjelini da je povećanje nivoa samostalnosti, posebno kod mladih osoba sa invaliditetom, inkluzivni proces kojim se doprinosi napretku, demokratizaciji i sveukupnoj dobrobiti građanskog društva i lokalne zajednice, neophodan je element za postizanje sinergije koja vodi u opći prosperitet.

Priručnik "Put ka samostalnom životu" nastao je u sklopu "Lotos" projekta "Jačanje kapaciteta za samostalni život osoba s invaliditetom u BiH", kao iskustveni rezultat provođenja projektnih aktivnosti u Tuzlanskom kantonu i strukturiranog rada s mladim osobama s invaliditetom i članovima njihovih porodica u dvogodišnjem razdoblju.

Priručnik je kompilacija informacija i praktičnih alata za samostalan život. Sadrži objašnjenje pojmova, preduvjete i načela filozofije samostalnog života, pregled nastanka i razvoja pokreta za samostalan život, razradu faktora neophodnih za samostalnost te bitni radno-praktični dio s upitnicima i tabelama namijenjen osobnom napretku mlade osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close