Kaže AccuWeather

Proljeće će kasniti

Očekuje se da će oluje slijediti put od Francuske, a preko Italije do Balkana, posebno tijekom ožujka.
Lifestyle / Flash | 15. 02. 2021. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki meteoservis AccuWeather objavio je proljetnu prognozu za Europu za 2021. godinu. Vijesti nisu najbolje - očekuje se da će oluje slijediti put od Francuske, a preko Italije do Balkana, posebno tijekom ožujka.

Meteorolozi AccuWeathera primijetili su da će ovo biti prilično neobičan obrazac za proljeće. Kako se oluje približavaju Sredozemnom moru, mogu povući više vlage, što dovodi do jakih kiša i grmljavinskih oluja širom Italije i duž zapadne obale balkanskog poluotoka.

To može povećati rizik od poplava do početka proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom krajem 2020. godine.

Temperature su bile ispod normale na Pirinejskom poluotoku tijekom kasne zime, navodi meteorolog Alan Reppert i dodaje da se do kraja proljeća to se može preokrenuti, a za taj vremenski okvir predviđaju se temperature blizu i iznad normalne.

Nakon jedne od najsnježnijih zimskih sezona u zadnjih najmanje pet godina u sjeverozapadnom i središnjem dijelu Europe, uključujući prvu 'odgovarajuću snježnu oluju' za Nizozemsku u više od deset godina, mnogi se Europljani možda raduju proljeću i povratku u toplo i sunčano vrijeme.

''Proljeće će kasniti, ali neće biti uskraćeno'', smatra meteorolog Tyler Roys.

Dramatični vremenski zaokret mogao bi pokrenuti alergije, posebno onima koji su alergični na pelud drveća, krajem travna do svibnja zbog kombinacije blažeg vremena i obilne vlage, navodi Reppert. Olujno vrijeme krajem travnja i u svibnju moglo bi prouzročiti previše kiše da bi omogućilo okupljanja na otvorenom.

Za Istočnu Europu predviđa se toplo vrijeme tokom proljeća, ali regija još uvijek može podnijeti hladan udarac - koji bi mogao potrajati nekoliko dana prije nego što se vrate topliji uvjeti.

Općenito toplo vrijeme možda je dobrodošlo za mnoge koji se nadaju da će izaći nakon zimskih mjeseci, ali Rpys upozorava da prijetnja snijegom može nastati povremenim hladnim naletima u proljeće. U cijeloj je regiji veći rizik za snježne padaline u kasnoj sezoni - uglavnom u ožujku - u usporedbi s posljednjim godinama.

Kopirati
Drag cursor here to close