Izvješće

Proizvođači struje u EU prošle godine rekordno smanjili emisiju stakleničkih plinova

Do smanjenja emisije štetnih plinova od 12 posto je došlo zahvaljujući smanjenju upotrebe čvrstih goriva, a povećanju korištenja obnovljivih energenata.
Lifestyle / Flash | 07. 04. 2020. u 15:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođači električne energije u Europskoj uniji (EU) prošle godine su za rekordnih 12 posto smanjili emisiju stakleničkih plinova u odnosu na prethodnu godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Europska komisija objavila je izvještaj o tržištu elektroprivrede u zemljama EU-a za posljednji kvartal prošle godine.

U izvještaju se navodi da su proizvođači u EU od čvrstog goriva na sagorijevanje, uključujući crni ugalj i lignit, u posljednjem kvartalu prošle godine proizveli 39 teravata električne energije, što je za 26 posto manje u odnosu na isti period 2018. godine.

Fosilna goriva su u tom razdoblju 2018. godine činila 42 posto energetskog izvora u EU, a u prosincu prošle godine je udio tih goriva u proizvodnji električne energije rekordno pao na ispod 35 posto.

U posljednjem kvartalu 2018. godine udio proizvodnje struje od obnovljivih izvora energije iznosio je 31 posto, a u istom razdoblju prošle godine povećan je na rekordnih 35 posto.

U EU je prošle godine zabilježen i blagi porast proizvodnje električne energije od prirodnog plina, dok je udio struje proizvedene od nuklearnog goriva ostao na 25 posto.

Za smanjenje upotrebe čvrstih goriva i prelazak na izvore koji emitiraju manje stakleničkih gasova je svakako zaslužna činjenica da je došlo do smanjenja potražnje na tržištu zbog natprosječno sunčanog posljednjeg kvartala prošle godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close