Široki Brijeg

Program Hercegovina Adventure Week počeo obilježavanjem Svjetskog dana turizma

U sklopu svečanog programa otvaranja ovog događaja u hotelu Park obilježen je i Svjetski dan turizma.
Lifestyle / Flash | 28. 09. 2019. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Adrenalin i uživanje u netaknutoj prirodi obilježavaju ovaj vikend u Širokom Brijegu i Grudama gdje je sinoć započeo prvi dan Hercegovina Adventure Weeka. U sklopu svečanog programa otvaranja ovog događaja u hotelu Park obilježen je i Svjetski dan turizma.

Prisutnim gostima koji su pristigli iz naše zemlje, Crne Gore i Hrvatske, obratili su se projekt menadžer, Ivo Pavković, te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i načelnik Gruda Ljubo Grizelj.

“Ovim projektom željeli smo zajedno s partnerskim organizacijama ojačati i proširiti turističku ponudu Jadranskog zaleđa, pozicionirat se na turističkom tržištu kao lokacije koje osim iznimnih prirodnih ljepota mogu ponuditi i dodatne adrenalinske sadržaje. Ne smijem zaboraviti istaknuti da smo provedbom ovog projekta svi dobili nešto vrijednije. Širokom Brijegu kao vodećem partneru ovo je bilo prvo iskustvo upravljanja i implementacijom ovakvog projekta” rekao je viditelj projekta Ivo Pavković. “Ovaj projekt u Širokom Brijegu bio je okidač i za neke druge infrastrukturne projekte kojima smo uvezali više cjelina u jednu širu sliku”, zaključio je Pavković.

“Stekli smo jedno veliko iskustvo, pratiti ćemo sve mogućnosti i aplicirati za još više sredstava. Širokobriježani i turisti imaju i imati će priliku doći vidjeti naš Borak. Drago mi je što ste u Širokom Brijegu i vjerujem kako ćete otići s dobrim dojmovima”, rekao je gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.

Prisutnima se obratio i Ljubo Grizelj, načelnik Općine Grude i jedan od domaćina koji se zahvalio svim sudionicima i partnerima na projektu. “Sutra u popodnevnim satima vidjet ćete tu ljepotu koju imamo na našim lokacijama - Peć mlini i Ravlića pećina. Ovaj projekt je omogućio, obogatio i obogatit će našu turističku ponudu i otvoriti perspektive razvoja turizma u ovima krajevima” poručio je načelnik Grizelj.

Projektne aktivnosti su zabilježene kamerom a nastali promotivni filmovi sa lokacija grada Drniša, grada  Herceg Novog, odnosno Orjena, i grada Obrovca prikazani su publici. U pripremi je i promotivni film iz Hercegovine, koji će javnost imati priliku vidjeti nakon završetka događaja Herzegovina Adventure Week.

Gostima je predavanje održala i Iva Bencun, stručnjakinja za razvoj aktivnog turizma i vlasnica agencije Feral tours iz Zadra. Naglasila je to da je turizam jedan od najbržih rastućih sektora, a pustolovni turizam unutar tog globalnog je najbrže rastući segment. Pustolovni turizam obuhvaća istraživanja ili putovanja u egzotične, udaljene, u nekim slučajevima i neprijateljske detinacije. Navela je i to da mi još uvijek spadamo u ekzotiku za većinu Europljana, te smo im stoga vrlo smo neotkriveni i privlačni. Kroz ovaj projekt su omogućeni svi elementi pustolovnog putovanja, koje mora uključivati fizičku aktivnost, kulturošku razmjenu, kontakt s prirodom, navela je Iva Bencun,.

Hercegovina Adventure Week nastavlja se u subotu adrenalinskim aktivnostima kanjoning i sportsko penjanje u kanjonu Borak, te via ferrata, zip-line u Peć Mlinima i slobodno penjanje u Ravlića pećini.

Nedjelja je predviđena za obilazak izvora rijeke Tihaljine, Hidrocentrale, Ravlića pećine, Vidikovca u Peć Mlinima, kao i ostalih prirodnih ljepota kojima obiluje ovo područje Hercegovine.

Projekt ADRIATIC CANYONING, ukupne vrijednosti 1.879.251,32 EUR, financiran je iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014-2020. Cilj projekta je omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne i kulturne baštine kroz izradu modela za bolje upravljanje, te opremanje i promociju navedenih lokaliteta. Vodeći partner projekta je grad Široki Brijeg, a projektni partneri su općina Grude, gradovi Obrovac i Drniš iz Hrvatske, te Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA iz Hrvatske, kao i Agencija za razvoj i izgradnju Herceg Novog AZIR iz Crne Gore. Projekt je započeo 1. srpnja 2017. godine, a završava 31. prosinca 2019. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close