Duša Sarajeva

Prije dvije godine napustio nas je Kemal Monteno

Lifestyle / Flash | 21. 01. 2017. u 11:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije dvije godine u Zagrebu je preminuo bh. glazbenik Kemal Monteno. Posljednju bitku izgubio je 21. siječnja 2015., usljed komplikacija nakon transplantacije bubrega.

Monteno je bio neodvojiv od Sarajeva, kao umjetnik i kao čovjek. Teško je pobrojati sve uspjehe iz karijere Kemala Montena. Neke od najljepših pjesama napisao je krajem šezdesetih godina. Njegovi počeci vežu se za Vaš šlager sezone, a onda slijede ostali festivali, diskografija i antologijske pjesme, javlja N1.

Ratni događaji 90-ih zatekla su Kemala u Sarajevu. Nije pisao pjesme, ali jeste otpjevao jednu, "Pismo prijatelju" koja je obilježila opsadu Sarajeva i mnogih bh. gradova. Uz Kemu se odrastalo, zaljubljivalo, voljelo, a Kemo je bio veleposlanik sarajevskog duha,

Kemal Monteno znao je reći kako kako ništa nije moglo zamijeniti osjećaj povrataka u Sarajevo. Sarajevo jeste bilo i ostalo ljubav njegovog života.

Pokopan je u rodnom gradu na groblju Bare, nekoliko dana nakon smrti, uz zvuke njegovih najljepših pjesama "Sarajevo ljubavi moja" i Dušo moja".

U Sarajevu je prošle godine pokrenuta inicijativa inicijativa za imenovanje Parka Kemala Montena u naselju Višnjik. Građani su tu inicijativu podržali.

Kopirati
Drag cursor here to close