Obračun kod O.K. korala

Prije 140 godina zbio se ponajveći mitskih događaj na Divljem zapadu

Neki tvrde kako je to bio i politički i osobni obračun, jer su navodno braća Earp bili su članovi republikanske stranke, a Clantonovi i McLauryjevi demokratske, i velik dio njihove netrpeljivosti poticao je od političke borbe za gradske položaje...
Lifestyle / Flash | 26. 10. 2021. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U gradiću Tombstoneu u Arizoni odigrao se 26. listopada 1881. godine dvoboj kod O.K. korala, jedan od najpoznatijih revolveraških obračuna u povijesti Divljeg zapada. Bila je srijeda, oko tri popodne, na križanju ulica Allen i Fremont, nedaleko od O.K. korala. 

Sukobile su se dvije skupine, koje su se borile za prevlast u Tombstoneu. Jednu su sačinjavali predstavnici zakona – braća Earp (Wyatt, Morgan i Virgil) te Doc Holliday, a drugu njihovi neprijatelji kauboji – braća Clanton i braća McLaury.

O.K. Corral je bilo ograđeno mjesto za konje u tom gradiću (O.K. je kratica za Old Kindersley). Revolveraški obračun se zapravo dogodio oko šest ulaza dalje od Corrala, pa bi točniji naziv bio obračun u blizini O.K. Coralla. Pucnjava revolverima trajala je svega 30-ak sekundi.

Ispaljeno je oko trideset metaka. Frank i Tom McLaury ubijeni su, kao i Billy Clanton. Morgan i Virgil Earp te Doc Holliday su ranjeni.

Ike (Isaac) Clanton, vođa bande kauboja, zbog kojeg je ponajviše i došlo do obračuna, pobjegao je neozlijeđen još prije nego je pucnjava počela. Povukao se na svoj ranč i odustao od borbe za prevlast nad gradićem.

U svakom slučaju ovaj obračun ostao je zabilježen kao jedan od mitskih događaja na Divljem zapadu, a prenapuhana legenda o njemu prekrila je mnoge zanimljive činjenice.

Video: Wyatt Earp - Gunfight at the O.K. Corral

Neki tvrde kako je to bio i politički i osobni obračun, jer su navodno braća Earp bili su članovi republikanske stranke, a Clantonovi i McLauryjevi demokratske, i velik dio njihove netrpeljivosti poticao je od političke borbe za gradske položaje koji su izabranima donosili mnogo novca. Dio neprijateljstva možda potječe iz njihove mladosti provedene u Kaliforniji, gdje su im obiteljski rančevi bili jako blizu.

Sam obračun odigrao se ispred fotografskog dućana poznatog tombstonskog fotografa Camillusa S. Flya, koji je osobno na kraju obračuna istrčao iz dućana s puškom u ruci, i istrgnuo kolt iz ruke umirućem Billyju Clantonu (čije su zadnje riječi bile "Dajte mi još metala").

No, premda inače u dobrim odnosima s Flyem, braća Earp zabranila su mu da snimi poprište obračuna i zato ne postoji nijedna fotografija snimljena tog kobnog dana; poginule je Fly uspio snimiti tek kasnije, na sahrani.

Foto: Internet / Fotografski dućan poznatog tombstoneskog fotografa Camillusa S. Flya

Tada su preovladavali Coltovi revolveri, Frank McLaury, Billy Clanton, Morgan Earp i Doc Holliday imali su upravo Coltove, a Wyatt i Virgil Earp Smith and Wesson revolvere.

Tom McLaury nije imao revolver, ali je zamalo dohvatio bratovu pušku Winchester iz korica na osedlanom konju, Doc ga je pogodio iz sačmare baš kad ju je izvlačio.

Ike Clanton pobjegao je kad je pucnjava počela, jer nije imao oružja; puška i revolver su mu zaplijenjeni jer je noć prije pijan pravio nered po gradu, ali Ike nije bio pijan od viskija ili piva, već od finih vina; prethodnu večer nalio se u najboljem vinskom baru u Tombstoneu, koji je služio kalifornijska i europska vina.

Video: Gunfight At The Ok Corral 1956

Zanimljivo, prva baseball utakmica u cijeloj Arizoni odigrana je baš u OK koralu, par mjeseci nakon obračuna.

Najveći promotor tog sporta bio je lokalni episkopalni svećenik, kasnije slavni pedagog velečasni Endicott Peabody, koji je u svojih šest mjeseci službovanja uspio izgraditi crkvu Sv. Pavla (obitelj Earp donirala je oltarnu ogradu) i pokrenuti »divlju ligu« baseballa u kojoj su se natjecale momčadi okolnih rudarskih logora, i to žestoko natjecale jer je taj novi sport postao silno popularna.

Virgil Earp bio je zainteresiran za baseball i htio je igrati za Peabodyjeve Tombstone Tigerse, ali mu je atentat iz prikrajka, kad je ranjen u ruku i morali su mu izvaditi lakatnu kost, uništio sportsku karijeru.

O. K. koral uništen je u požaru godinu dana nakon obračuna.

Inače, u prvom filmu o OK koralu nisu se smjela pojaviti imena učesnika.

Naime, kad je knjiga koja je Wyatta Earpa proslavila, »Frontier Marshal« Stuarta Lakea, prvi put ekranizirana 1934., Wyattova udovica Josephine Marcus-Earp još je bila živa i zaprijetila sudskom tužbom, pa su imena glavnih junaka na brzinu promijenjena u »Michael Wyatt« i »Doc Warren«.

Ova tema kontinuirano je inspirirala filmske producente, redatelje i scenariste, tako da je kroz desetljeća snimljeno nekoliko zapaženih filmova o O.K. koralu i akterima obračuna u njegovoj blizini...

Video: TOMBSTONE Clip - Gunfight at The O.K. Corral (1993) Kurt Russell
Kopirati
Drag cursor here to close