Hamza i Dženan

Prijateljstvo Mostarca i migranta nakon spašavanja u Neretvi

Hamza Haffoud nedavno je kupajući se u hladnoj Neretvi bio životno ugrožen, da bi na sreću preživio zahvaljujući hrabrom gestu Mostarca Dženana Durakovića.
Lifestyle / Flash | 19. 09. 2020. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve češće obale Neretve u starom dijelu Mostara u ljetnim danima posjećuju i migranti. Mostar je jedan od gradova koji su prolazna stanica za ovu grupu ljudi. Jedan od njih, Hamza Haffoud nedavno je kupajući se u hladnoj Neretvi bio životno ugrožen, da bi na sreću preživio zahvaljujući hrabrom gestu Mostarca Dženana Durakovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Foto:Anadolija / Hamzu je od utapanja u Neretvi spasio Dženan

Bh. javnosti poznat kao nogometaš Veleža i kasnije kao televizijski reporter na mečevima Premijer lige BiH, ovaj Mostarac odavno živi od turizma. Svakodnevno čamcem vozi turiste Neretvom kroz stari dio grada, a tog dana je radeći zapazio migranta koji se utapa.

Foto:Anadolija / Hamza pokazuje skakonicu s koje je skočio u Neretvu

"Prethodno je skočio sa skakaonice u blizini Starog mosta. Čuo se jak udar o vodu, a pomislio sam da je neko skočio sa Starog. Potom sam shvatio da se radi o čovjeku koji na čudan način izranja iz vode pored obližnje skakaonice. Potrčao sam ka čamcu i od drugih ljudi, koji su bili dosta bliže čovjeku koji se bori, tražio da mu pomognu. Nažalost, nitko nije shvatio ozbiljnost situacije. Nakon mog skoka u vodu iz čamca, u početku nisam uspijevao da ga pronađem. Posljednji pokušaj na sreću, bio je uspješan. Vidio sam mladića raširenih ruku, bespomoćnog... Nogom sam ga uspio približiti, a potom smo zajedno izronili. Uhvatio sam konopac čamca, a zatim je upomoć priskočio i kolega Mirza Pajić. Uspjeli smo ga izvući na pećinu koju od davnina zovemo 'Kavada'", priča Duraković za AA.

Foto:Anadolija / Dženan pokazuje mjesto gdje je zapazio Hamzu

Bespomoćni mladić u vodi gotovo svake noći dolazi Durakoviću u san. Kaže i kako je dok mu je nastojao pomoći osjećao bol u grudima od hladnoće rijeke, ali i da ne žali zbog toga...

"Sretan sam ponajviše što će nakon mog gesta ljudi koji su u nevolji shvatiti da smo narod koji je spreman i želi pomoći. Ne gledamo boju kože, vjeru ili na naciju. Uspomena će ostati dok živim", kaže Duraković.

Foto:Anadolija / Bespomoćni mladić u vodi gotovo svake noći dolazi Durakoviću u san

Po mladića su nakon što je izvučen iz rijeke uskoro došla kola Hitne pomoći i on je uskoro završio u Kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić". Tamo mu je ukazana liječnička pomoć, a nekoliko sati kasnije nakon što je otpušten došao je na plato ispod Starog mosta kako bi upoznao Dženana. Od tog dana dosta vremena provode zajedno, vjerujući da će prijateljstvo opstati i nakon što Hamza napusti BiH.

Tijekom jučerašnjeg dana, po Haffoudovoj želji, on i Dženan zajedno su čamcem otišli do mjesta na kojem ga je Duraković spasio, te mu je tom prilikom Dženan ispričao kako je sve izgledalo.

Foto:Anadolija / Hamza i Dženan vjeruju da će prijateljstvo opstati 

"Divio sam se ljepoti Neretve. Želio sam na vrućini skočiti i osvježiti se. Nakon skoka osjećao sam bol u nozi, a odmah i šok jer nisam mogao pomicati tijelo. Počeo sam tonuti i već tad nisam bio svjestan što se događa. Srećom došao je Dženan i spasio me", rekao je Haffoud za AA.

Foto:Anadolija / Hamza želi sreću potražiti na zapadu Europe 

Mostarac i Marokanac rođeni su 1990. godine, a Dženan ima rođenog brata Hamzu. Ovaj mladić divi se ljepotama Mostara i Hercegovine, ali svejedno želi uskoro napustiti zemlju i sreću potražiti na zapadu Europe. 

Kopirati
Drag cursor here to close