Ekskluzivni razgovor za Bljesak.info

Priča o dva desetljeća Pietasa: Upoznajte klub ratničke vještine iz Mostara

Članovi kluba ratničkih vještina Pietas uče se biti vještiji i psihički jači, spremni za svladavanje prepreka u svakodnevnom životu.
Lifestyle / Flash | 11. 06. 2019. u 10:00 Ivan KRALJEVIĆ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub ratničke vještine Pietas iz mostarskog prigradskog naselja Cim puna dva desetljeća, daleko od očiju javnosti, kroz ratnički aspekt samoobrane i preživljavanja, svoje članove uči vrijednostima moralnog, poštenog i kvalitetnog načina života.

Na osnovu otvorenog razgovora s članovima kluba, autor ovih redaka za čitatelje portala Bljesak.info donosi njihova razmišljanja, borbene pristupe i stil života koje je upoznao i doživio tijekom boravka na dvama treninzima.

Na istima se mogao uvjeriti u originalnost djelovanja i organizacijski sklad Pietasa koji svojim članovima pruža prostor za igradnju i nadogradnju sebe i vlastitog pogleda na život. Kako je doista u pitanju usavršavanje samog sebe, svoga duha, tijela i karaktera može se već na prvom treningu uvjeriti svaki pozorni promatrač njihove demonstracije i prikaza vještine. 

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Priča o dva desetljeća Pietasa: Upoznajte klub ratničke vještine

Životna vrijednost koja doprinosi mentalnom i fizičkom razvoju članova

Početak razvoja vještine kakva je danas poznata seže u 1999. godinu kada Bernard Dujmović započinje svoj put oličen u onome što je danas Pietas. Gotovo svakodnevnim boravkom u šumi i, kako kaže, osluškivanjem onoga što mu priroda govori, napravio je životni zaokret i počeo tragati za istinskim životnim vrijednostima.

''Sate i sate sam provodio u šumi i tragao za odgovorima. Nakon što sam upoznao osnove vještine nastavio sam raditi samostalno i stvarati viziju ovoga što danas imamo. Za nas je Pietas životni stil koji smo marljivo izgrađivali i svih ovih godina čuvali'', kazuje Bernard Dujmović na početku razgovoru za Bljesak.info te otkriva kako su čak 90 % onoga što treniraju stvorili mukotrpnim radom.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Bernard Dujmović

Osnivač vještine Beki, kako ga odmilja zovu prijatelji i članovi, ističe kako se radom na treninzima i izučavanjem vještina podjednako ulaže u mentalni i fizički razvoj svakog člana. U klubu Pietas, na što su posebno ponosni, ne prave razlike po dobnoj i spolnoj strukturi.

''Ovdje smo svi jednaki, među nama nema razlika. Svaki je čovjek poseban i iz svakog pojedinca možemo izvući nešto posebno. Poslije svakog se treninga okupljamo u krug i razgovaramo o tehničkom dijelu treninga koji je mnogo puta usko povezan s mentalnim razmišljanjima. Učimo se ostati ponizni i skrušeni'', naglašavaju članovi Pietasa uz naglasak kako na riječi izgovorene jedni drugima ne gledaju kao kritiku, nego više kao spoznaju. 

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Priča o dva desetljeća Pietasa: Upoznajte klub ratničke vještine

''Kroz svaki se trening trudimo što kvalitetnije upoznati sebe. Jedni drugima otvaramo oči i ukazujemo na ono vrijedno. Svi mi u sebi imamo nevjerojatno snagu, samo ju trebamo pronaći. Svaka osoba to može postići, dodaju naši sugovornici, kod kojih je vidljiva velika doza poštovanja i dobrohotnosti na spomen same vještine i osobnog odnosa prema društvu na osnovu vrijednosti stvorenih unutar Pietasa.  

Ego je najveći neprijatelj čovjeka

Iako njihov cilj nisu sportska natjecanja, članovi kluba uče kompletan borbeni aspekt, od goloruke borbe do upotrebe danas primjenjivih modernih i tradicionalnih oružja, kako bi se mogli obraniti u nepredviđenim životnim preprekama uz najmanju moguću štetu nanesenu sebi.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Priča o dva desetljeća Pietasa: Upoznajte klub ratničke vještine

''Za takvo nešto od posebne je važnosti suzbiti ego. Uvijek pravimo rotiranje u vođenju treninga. Nikada jedan pojedinac ne prednjači u treningu, jer primat i zadržavanje na vrhu uništava čovjeka. Kako danas mnogi maštaju biti na vrhu i biti najbolji, zaboravljaju suzbiti ego i zato lako upadnu u krizu iz koje teško nalaze izlaz. Ego je najveći neprijatelj čovjeka'', naglašavaju članovi kluba ratničkih vještina Pietas u razgovoru za Bljesak.info.

Intencija rada ovoga kluba je stalni razvoj, usavršavanje i nadogradnja naučenih vještina. Glavna poanta kluba ratničkih vještina Pietas krije se u tome kako biti drugačiji. I na riječi i na djelu! Posebno ističu kako njihova priča nema kraja, jer ni pravim vrijednostima nikad nema kraja. Svoje ponašanje temelje na tradicionalim vrijednostima na kojima su odrastale generacije hercegovačkih obitelji.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Priča o dva desetljeća Pietasa: Upoznajte klub ratničke vještine

''U svome se radu detaljno posvećujemo svim aspektima muževnosti i ženstvenosti. Njegujemo obiteljske vrijednosti, naše tradicionalne hercegovačke vrijednosti. Ono što pričamo, to nastojimo provoditi u svakodnevnim djelatnostima. Iskrenost i transparentnost u razgovoru stvara prijatelje'', ističu naši sugovornici iz kluba Pietas.

Naglašavaju kako ime njihovog kluba simbolizira poniznog čovjeka koji kleči i gleda svijet drugačije od ostalih. Ponizan čovjek, dodaju članovi kluba Pietas, održava higijenu i čistoću i duha i tijela. Njemu ne trebaju nikakave nagrade i priznanja, njegova je veličina u njegovoj poniznosti.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Bernard Dujmović i Ivan Kraljević

Nitko nikada nije obezvrijedio stečene vrijednosti

Članovi kluba su mukotrpnim i dugogodišnjim radom svoje ratničke vještine pretvorili u, kako ističu, nevjerojatnu disciplinu koja je unikatna u svijetu. Kao primjer toga navode i nekadašnje članove koji nikada nisu obezvrijedili vrijednosti kluba.

''Premda su mnogi dolazili i odlazili, nitko od njih nije obezvrijedio vrijednosti koje njegujemo u našem radu. Kako je teško plivati u ovoj vještini treba, ponavljam, uvijek ego suzbijati do kraja'', naglašava Beki Dujmović koji, kako potvrđuju i drugi članovi kluba, nikada nijednog člana nije odbio za razgovor.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Priča o dva desetljeća Pietasa: Upoznajte klub ratničke vještine

''Nikada nekog člana kluba nisam odbio za razgovor. Uvijek mogu ostvariti planirane obveze. Uvijek imam vremena za sve. Kad se sam središ, možeš znati što je vrijedno, manje vrijedno ili bezvrijedno'', dodaje naš sugovornik u razgovoru za Bljesak.info.

Članovi kluba ratničkih vještina Pietas uče se biti vještiji i psihički jači, spremni za svladavanje prepreka u svakodnevnom životu. Vrata su njihovog kluba otvorena za sve koji žele raditi na sebi i svojim životnim vrijednosti.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Priča o dva desetljeća Pietasa: Upoznajte klub ratničke vještine

''Učimo se da smo svi samo drugačiji. Živimo za vrijednosti, jer smo uvjereni kako vrijednosti nikad ne umiru. Ljudsko tijelo i organizam su čisto savršenstvo i svatko od nas nosi klicu dobrog čovjeka, poručili su na koncu razgovora članovi Pietasa koji svojim primjerom i načinom života potvrđuju upotrebljivost i grandioznost vještine u sadašnjosti koja vrlo često bježi od pravih vrijednosti. 

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Priča o dva desetljeća Pietasa: Upoznajte klub ratničke vještine

Uprava kluba:

Bernard 063/794-840
Kristijan 063/438-991
Nikola 063/417-187

Kopirati
Drag cursor here to close