U 54. godini života

Preminuo Emir Čolaković, glazbenik i osnivač grupe Valentino

Lifestyle / Flash | 25. 12. 2015. u 09:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Emir Čolaković, glazbenik i radijski voditelj, preminuo je nakon duže bolesti u 54. godini života, a posljednje dane proveo je na liječenju u Kliničkom centru u Sarajevu, javlja N1.

Emirov brat, poznati bh. fotograf i filmski autor Erol Čolaković, povodom njegove smrti zapisao je: "Emir se nikada nije odvajao od muzike niti muzika od njega bilo da je bio njen aktivni protagonista kao basista grupe Valentino, bilo da je bio moj prvi muzički ilustrator i suradnik na filmovima. Zahvaljući njemu na dva festivala alternatinog filma MAFAF u Puli, u Sarajevo su sedamdesetih godina došle dvije značajne nagrade koje su nosile ime hrvatskog skladatelja Ivana Matetića - Ronjgova.

Iako je bio kronični srčani bolesnik i otac malog djeteta, rezolutno je odbio moju molbu da s početka rata i agresije napusti Sarajevo.

Zajedno sa Mimom Šahinpaćićem, kako na Radio Zidu tako i na Radiju 99, obnaša ulogu voditelja i muzičkog urednika i na taj način brani svoj grad i čini ga gradom i u vremenima zla!

Zajedno radimo na filmu "Video karta za Sarajevo" 1992-95 sa nadom da ćemo ga prikazati na 25-godišnjicu, želeći sačuvati vremensku distancu. Sada mi je drago da sam prije par godina u sklopu projekta "Moja prva ljubav" u punoj sali Pozorišta mladih bez najave napravio predpremjeru. Ostat će mi u sjećanju reakcija publike i gromoglasni aplauz koji su doživjeli Emir, Dalila i kćerka Lana... Njemu koji je uvijek bio skroman taj aplauz je bila najveća nagrada za ono što je činio i za što se osjećao dužnim.

Ostao je gotovo do samog kraja rujna 1995. da bi se svome Sarajevu vratio već poslije par mjeseci ostavljajući u Španjolskoj svoje nove prijatelje i prijatelje Bosne i Hercegovine.

Svim slušateljima i medijskim poznavateljima ne samo muzike ostat će upamćen kao čovjek koji je dizao i razvijao svojim radom i talentom RSG radio. Iako već neko vrijeme u invalidskoj mirovini, Emir nije prestajao raditi kako sa svojim čuvenim kvizom, tako i sa programima evrgreena u sarajevskoj Slogi...

Ostaju u sjećanju njegove bas dionice na pločama Valentina, aranžmani, no najviše njegov smireni osmijeh i otvorena vrata svim dobrim ljudima...

I za kraj ovog za mene najtežeg teksta, ostaje sjećanje na maskotu zamorca kojeg je jednog, jednako ovako maglovitog dana donio svojoj Lani. Iz milošte ga je prozvala "Đubre", a veliki hit Valentina "Đubre, volim te !" je po njemu dobio ime..."

Kopirati
Drag cursor here to close