Heroj za mnoge

Preminuo čuveni liječnik Henry Heimlich, izumitelj zahvata protiv gušenja

Lifestyle / Flash | 18. 12. 2016. u 07:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preminuo liječnik koji je izumio potez koji pomaže žrtvama gušenja, Henry Heimlich, preminuo je u 96. godini, javlja BBC.

Dr.Heimlich umro je u bolnici u američkom gradu Cincinnatiju rano u subotu zbog posljedica srčanog udara koji je doživio u ponedjeljak, kaže rodbina.

Heimlich je 1974. godine izumio tehniku koja spašava živote, a koristi abdomen kako bi očistio dišne puteve. Otada je samo u SAD-u spašeno više od 100 tisuća života. Kao što već možete pretpostaviti, radi se o Heimlichovom zahvatu. Kada je osmislio tehniku, Henry je bio šef kirurgije u Židovskoj bolnici u Cincinnatiju, piše Hina.

U priopćenju za medije, Heimlichova obitelj kaže kako je doktor bio „heroj za mnoge ljude u svijetu“.

''Od vremena kad je tata započeo svoju liječničku karijeru u New Yorku, sve do trenutka kad prakticira kirurgiju u Cincinnatiju, bio je posvećen jednostavnim i efektnim idejama koje su pomogle pri spašavanju života i značajno poboljšale ljudsku kvalitetu života'', stoji u priopćenju.

Zahvat koji sprječava gušenje nije bio jedini uspjeh doktora Heimlicha. 1962. godine razvio je Heimlichovu valvulu, uređaj koji je zaslužan za spašavanje mnogih vojnika u Vietnamskom ratu, a još dan danas se koristi na pacijentima koji se podvrgavaju operaciji prsnog koša.

Kopirati
Drag cursor here to close