OSCE

Prekinimo šutnju: 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

Cilj kampanje je prekinuti šutnju o nasilju nad ženama informiranjem javnosti o alarmantnoj situaciji, širenjem svijesti javnosti o opsegu problema, te predlaganjem rješenja.
Lifestyle / Flash | 27. 11. 2019. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnju kampanju '’16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja'' u BiH i širom Jugoistočne i Istočne Europe pokrenuo je OSCE 25. studenog.

Cilj kampanje je prekinuti šutnju o nasilju nad ženama informiranjem javnosti o alarmantnoj situaciji, širenjem svijesti javnosti o opsegu problema, te predlaganjem rješenja.

U prosincu će također 700 postera o jačanju svijesti o nasilju nad ženama i ulozi policije u borbi protiv nasilja biti distribuirano policijskim stanicama diljem države.

Kampanja je bazirana na glavnim rezultatima iz Istraživanja OSCE-a u dobrobiti i sigurnosti žena iz 2018. godine, u okviru kog je intervjuirano više od 15 000 žena.

''Istraživanje je pokazalo da nasilje nad ženama pogađa žene svih starosnih dobi, u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, neovisno o njihovim ličnim okolnostima. Dvije od tri žene koje su intervjuirane u BiH smatraju nasilje nad ženama uobičajenom pojavom, a jedna od četiri žene smatra nasilje nad ženama vrlo uobičajenom pojavom. Jedna od četiri ispitanice smatra da je nasilje u obitelji 'privatna stvar' koja treba ostati unutar obitelji'', navode iz OSCE-a.

''Prema istraživanju koje je proveo OSCE, polovica žena u BiH je doživjela neki oblik nasilja počev od dobi od 15 godina, a samo 15% žena prijavilo je nasilje počinjeno od strane ne-partnera. Žene u BiH predmetom su alarmantno visokih nivoa rodno zasnovanog nasilja, što je jednostavno neprihvatljivo. Potrebno je poduzeti konkretne korake da se osigura dobrobit i sigurnost žena u BiH. Vlasti bi trebalo da izdvoje adekvatna financijska sredstva za širenje svijesti o postojanju i o pristupu službama za podršku preživjelim, te da osiguraju dosljedno kažnjavanje počinitelja. Ovo treba biti prioritet svima, bez obzira gdje rade ili koju funkciju obnašaju'', istaknula je veleposlanica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Svi možemo prijaviti i pomoći osnaživanju žena kako bi prijavljivale slučajeve nasilja policiji na broj 122. Pomoć je također na raspolaganju ženama kojima je potrebna putem besplatnih SOS linija: 1265 (za FBiH) i 1264 (RS).

Kopirati
Drag cursor here to close