Projekt ''Ne zaboravi''

Predstavnici staračkih domova i domova zdravlja iz BiH boravili u Austriji

Predstavljeni projekti i ustanove potaknuli su predstavnike staračkih domova i domova zdravlja iz BiH da u svoje ustanove prenesu dobre primjere iz Austrije.
Lifestyle / Flash | 02. 12. 2018. u 22:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Zajednička fotografija predstavnika staračkih domova i domova zdravlja iz BiH u Austriji

Tijekom ovoga tjedna 18 predstavnika staračkih domova i domova zdravlja iz BiH boravilo je u studijskom posjetu Austriji kako bi tamošnju dobru praksu prenijeli u našu zemlju. Riječ je o posjetu austrijskim ustanovama koje pružaju skrb osobama s demencijom i njihovim obiteljima, a sve u sklopu projekta “Ne zaboravi” kojim Caritas Banja Luka i Caritas Mostar uz pomoć financijera iz Austrije i partnera u BiH nastoje poboljšati život osoba s demencijom i njihovih obitelji.

U posjetu je boravilo petero zaposlenika Caritasova Socijalnog centra “Sv. Ivan Pavao” Banja Luka, dvije zaposlenice Caritasove kućne njege, dvije osobe iz Doma zdravlja Jajce, dvije iz Doma Zdravlja Sanski Most, pet predstavnika Caritasova doma za stare i iznemogle osobe s hospicijem “Betanija” Čapljina, dvoje zaposlenih iz staračkog doma Tomislavgrad i dvije predstavnice doma za stare i nemoćne osobe Ravno.

U petodnevnom boravku vodiči su bile koordinatorice projekta, u ime Caritasa Graz Elisabeth Hartl, a u ime Caritasa Linz Sigried Spiendlbeck. Upriličeni su posjeti dnevnim centrima u kojima borave osobe s demencijom, a u sklopu kojih se nalaze prilagođeni vrtovi za ovu populaciju.

Posjetiteljima su predstavljene mogućnosti prilagodbe stambenog prostora osobama s demencijom, radionice koje provode predstavnici organizacije koje educiraju odrasle za skrb o ovoj populaciji kao i starački domovi u kojoma boravi oko 80 % osoba s nekom vrstom demencije.

Predstavljeni projekti i ustanove potaknuli su predstavnike staračkih domova i domova zdravlja iz BiH da u svoje ustanove prenesu dobre primjere iz Austrije, unatoč tomu što je Austrija u Europskoj uniji prepoznata kao jedna od vodećih socijalnih država, a sve to, ili barem dio bi se trebao provesti u našoj složenoj državi koja ne može, ili ne želi osigurati dostojanstvenu starost svojim građanima.

Kopirati
Drag cursor here to close