Vladana Vasić

Pred nama dug i zahtjevan proces educiranja o pravima LGBTI osoba u BiH

Poseban problem za LGBTI osobe je nepostojanje LGBTI inkluzivnih sigurnih kuća u BiH.
Lifestyle / Flash | 16. 11. 2018. u 11:27

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prepoznaje li sustav obiteljsko nasilje nad LGBTI osobama?'' naziv je konferencije održane u okviru koje je diskutirano o zaštiti žrtava nasilja u obitelji, pravnom okviru, o sustavnoj reakciji na nasilje u obitelji, te o domaćoj praksi i problemima u BiH, kao i o dobroj praksi zemalja iz regije. 

Predsjednik Upravnog odbora Asocijacije 'Duga' iz Srbije Aleksandar Prica kazao je da su LGBTI osobe izložene konstantnoj diskriminaciji u svim oblastima života, slobodi okupljanja, zdravstvu, obrazovanju, pravu na poštivanje privatnog i obiteljskog života, te sportu. 

''Naročit problem predstavlja nasilje, kako fizičko tako i psihičko, s kojim se suočava ta populacija unutar svojih obitelji. Cilj ove konferencije jeste analiza stanja zaštite LGBTI osoba od obiteljskog nasilja, koje je zapravo najčešće'', naglasio je Prca. 

Dodao je da se i u međunarodnom i domaćem institucionalnom okviru u oblasti zaštite od nasilja u obitelji, uočava nedostatak adekvatnih mehanizama za zaštitu LGBTI djece od nasilja koje najčešće vrše roditelji ili braća i sestre. 

''Budući da živimo u društvu koje vrlo teško prihvaća različitosti i odstupanje od tradicionalnih hetero i cisnormativnosti, napadi usmjereni na ovu populaciju izuzetno su česti, a nerijetko su počinitelji članovi najuže obitelji. Ovaj oblik nasilja često ima devastirajuće posljedice po mentalno zdravlje i sveopću dobrobit žrtve'', istakao je Prca. 

Kao problem istaknuo je i zdravstveno osiguranje partnera, kazavši da on, iako godinama živi u vanbračnoj zajednici sa svojim partnerom koji nije zaposlen, ne može ga osigurati putem svoje firme, što „straight“ osobe mogu. 

Iz Sarajevskog otvorenog centra Vladana Vasić istaknula je da mlade LGBTI osobe prolaze jednak stres i tjeskobu koju prolaze sve mlade osobe kao dio odrastanja. 

 ''Bitna je razlika da u isto vrijeme LGBTI osobe moraju prihvatiti i nositi se s identitetom zbog kojeg će biti stigmatizirane i to obično bez potpore roditelja koji često sami postaju neprijatelji“, kazala je Vasić. 

Upravo tamo gdje je svima najvažnija podrška, ova populacija se suočava s dodatnim etiketiranjem i diskriminacijom. 

Vasić je također istakla da poseban problem za LGBTI osobe jeste nepostojanje LGBTI inkluzivnih sigurnih kuća u BiH. 

''Pojedine organizacije civilnog društva vode sigurne kuće za žene žrtve nasilja i spremne su u njih primiti lezbejke. Međutim, ne postoji osiguran smještaj za gay muškarce i transrodne osobe žrtve nasilja u obitelji'', izjavila je Vasić. 

Neophodno je da država radi na sustavnom rješavanju problema osiguravanja sigurnog smještaja za pripadnike ranjivih društvenih grupa, odnosno žrtve nasilja. 

Zaključeno je da je i pored brojnih napora, pred njima dug i zahtjevan proces educiranja i senzibiliziranja cjelokupnog društva i socijalnih institucija koje se brinu za dobrobit svih građana o pitanjima prava i položaju LGBTI osoba u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close