"stealthing"

Pravo na sijanje vlastitog sjemena - Potajno skidanje kondoma postalo novi trend

Lifestyle / Flash | 26. 04. 2017. u 14:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova studija istražuje fenomen "tajnog skidanja", odnosno namjerno uklanjanja prezervativa tijekom seksa bez pristanka druge strane, kao i onih koji postaju žrtve te prakse.

Studiju je izradila Alexandra Brodsky u svrhu lobiranja za modernizaciju zakona o seksualnim zločinima i nasilju, a obuhvaća i intervjue sa žrtvama, neovisno je li riječ o tome kojeg je spola "obespravljeni" partner, piše Huffington Post.

''Takva vrsta "krađe" spada u čin rodno utemeljenog nasilja koji bi mogao kršiti brojne građanske i kaznene zakone'', tvrdi Brodsky.

Ona je razgovarala sa ženama čiji su partneri kradomice skinuli kondom tijekom seksa, što su one tek kasnije primijetile, a sve su se tim činom osjetile "poniženo", "ugroženo" pa i "napadnuto". Studija započinje sa slučajem žene koja se zove Rebbeca.

''Nisam sigurna je li to bilo silovanje, ali... '', rekla je Rebbeca.

Žrtve bizarnog trenda su suočene ne samo s potencijalnim posljedicama nezaštićenog seksa poput trudnoće, spolno prenosivih bolesti i HIV-a, već i sa sličnim osjećajima zbunjenosti i srama s kojima se suočavaju žrtve drugih oblika seksualnog nasilj, prenosi Express.hr.

Naposljetku, sve žene kojima se to dogodilo prisiljene su na jednu vrstu seksualnog čina bez da su dale svoj pristanak.

''U seksu se granice trebaju poštovati. Kada su one eksplicitne i naglašene partneru, u stilu "ne želim seks bez kondoma", tada njegovo uklanjanje kradomice nije igra, već nepoštivanje i seksualno nasilje. Nitko nema pravo donositi odluke za drugog čovjeka'', ističe Brodsky.

''Muškarac koji je to učinio sa mnom, nakon što sam shvatila što se dogodilo i poludjela, objasnio je to sasvim uvjeren u mušku dominaciju i sposobnost odlučivanja u svim seksualnim prigodama, kao muško urođeno pravo. Jednako tako sutra nekoj može objasniti kako je njegovo pravo na seks, makar ga ona ne želi'', rekla je jedna od žrtava.

Ono što je zabrinjavajuće je da se tzv "stealthing", kako nazivaju trend, širi kao pokret online zajednica, ističe Brodsky koja poziva zakonodavce da se pozabave uređivanjem zakona kojima će se takvo ponašanje sankcionirati, a i da bi onima koji imaju zablude u svoja seksualna prava bilo jasno da je nešto ilegalno, ako već njihov mozak ne može shvatiti da je pogrešno.

Jedno od čestih objašnjenja koji zagovaratelji trenda ističu da bi opravdali čin je "pravo na to da muškarac širi svoje sjeme".

Kopirati
Drag cursor here to close