Naučite

Praktični savjeti za održavanje kućanskih aparata

Najkorisniji savjet za brigu o mašini za pranje rublja koji možete dobiti jeste onaj da perete manje stvari.
Lifestyle / Flash | 17. 02. 2024. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nema sumnje, kućanski aparati nam u velikoj mjeri olakšavaju život i svakodnevno pružaju komfor u našim domovima. Da bi nas služili i dugo trajali, uređaji se moraju pravilno koristiti i – održavati. Mogu li se spriječiti kvarovi i propadanje aparata u domaćinstvu?

Uz nekoliko savjeta za pravilno održavanje bijele tehnike koju svakodnevno koristimo možemo joj osigurati dulji životni vijek. Pročitajte na šta treba obratiti pozornost pri izboru uređaja za vaš dom, koji su najbolji načini da koristite velike i male kućanske aparate i kako da oni rade najefikasnije.

Redovno čistite rashladne aparate

Očistite zavojnice na vašem frižideru ručnim usisivačem. Nečistoća i prašina na zavojnicama hladnjaka mogu ograničavati protok zraka i dovesti do toga da kondezator hladnjaka radi više, tj. troši više energije. Položaj zavojnica hladnjaka razlikuje se ovisno o modelu, ali oni se uglavnom nalaze na zadnjoj strani frižidera.

Ako vaš frižider ima dispanzer za vodu ili ledomat, obratite pozornost na filter za vodu. Potrebno je s vremena na vrijeme zamijeniti ovaj filter, na svaka tri do šest mjeseci, kako biste osigurali da voda uvijek bude čista.

Treba izbjegavati dugo držanje otvorenih vrata na frižideru, jer se tako brže nakuplja led na unutarnjim zidovima rashladnog aparata. Najmanje dvaput godišnje otopite frižider i zamrzivač i uklonite led plastičnim strugačem. Ukoliko izaberete kominovani frižider sa NoFrost tehnologijom, ne morate brinuti o otapanju i stvaranju plijesni i neprijatnih mirisa, jer ovaj sistem hlađenja pruža ravnomjerno cirkuliranje zraka unutar frižidera.

Bonus savjet: Nikada ne preopterećujte frižider hranom. Preopterećenost čini da motor troši više energije kako bi hrana i piće bili hladni i svježi. Budite sigurni da držite samo one namirnice koje se mogu čuvati u frižideru.

Što se tiče zamrzivača, važno je znati da se jednom odmrznute namirnice ne smiju ponovo zamrzavati. Ukoliko dođe do nestanka električne energije, ne otvarajte ga, jer mnogi inovativni modeli zamrzivača mogu zadržati temperaturu i dulje od 48h.

Štednjak čistite nakon svakog korištenja

Centralno mjesto svake kuhinje zauzima štednjak. Da bi vas dugo služio temeljito ga očistite poslije svakog korištenja. Ako uz redovito čišćenje slijedite upute za upotrebu i pazite da ne oštetite ringle ili staklokeramičku ploču posuđem, štednjak može trajati i do 15 godina.

Dovoljno je da nakon svake pripreme obroka, pošto se ringle ili ploča ohlade, prebrišete vlažnom krpom sve fleke. Ne morate koristiti jaka abrazivna sredstva, sapunica i topla voda daju sasvim solidne rezultate. Za detaljnije čišćenje napravite sami domaći preparat za ribanje štednjaka. Stavite 250 ml vode da proključa. Pomiješajte jednu žličicu mekanog sapuna, pola žličice glicerina i 10 žličica octa, pa u to dolijte vrelu vodu. U ovu tečnost umješajte prašak za ribanje ili mljevenu kredu (6 žlica). Ako dobro zatvorite i čuvate na tamnom mjestu, ovo sredstvo može potrajati i do četiri mjeseca.

Osim ringli, veoma je važno redovito čistiti i pećnicu. Obavezno isključite pećnicu prije čišćenja unutrašnjosti štednjaka. Izvucite rešetke i poprskajte ih sredstvom za čišćenje pećnice, ostavite da djeluje, a zatim operite sapunom i vodom. Tvrdokorne masnoće uklonite mješavinom vode, soda bikarbone i limontusa.

Neki modeli štednjaka posljednje tehnologije dolaze sa funkcijom samočišćenja pećnice, što u velikoj mjeri olakšava posao oko njegovog održavanja.

Bonus savjet: Ne zaboravite na gumbe! Nanesite neko sredstvo za čišćenje na papirnati ubrus ili krpu i detaljno prebrišite svaki gumb. Ne prskajte direktno na površinu da ne biste oštetili osjetljivu elektroniku.

Foto: Pexels.com / Pećnica

Čistite filter mašine za pranje suđa

Prilikom kupovine mašine za pranje suđa obratite pozornost na njen kapacitet i budite sigurni da ste izabrali model koji odgovara potrebama vaše obitelji. Ako se pravilno koristi i održava, sudomašina može trajati i do 12 godina. Dug i kvalitetan radni vijek perilice za posuđe obezbjedite redovitim čišćenjem zidova mašine i filtera. Prilikom svakog korištenja provjerite da se u odvodu nisu zaglavili ostaci hrane.

Izbjegnite taloženje vodenog kamenca i neprijatne mirise tako što ćete povremeno uključiti ciklus pranja kada je perilica prazna. Za efikasnije rezultate na dno mašine sipajte par šalica jabukovog octa. Koristite ocat i za postizanje blistavog sjaja vanjskih dijelova perilice suđa od nehrđajućeg čelika.

Na tržištu su dostupni i modeli perilica sa samočistećim filterom, što je karakteristika vrijedna ulaganja – dugoročno možete uštedjeti i svoje vrijeme i novac.

Bonus savjet: Noževe nemojte prati u perilici. Osim što će prijevremeno otupeti, noževi mogu uništiti plastični premaz na policama perilice i dovesti do hrđanja.

Foto: Pexels.com / Perilica suđa

Metalan pribor nikako ne stavljajte u mikrovalnu

Prvo pravilo održavanja mikrovalne pećnice je da nikada ne grijete hranu u metalnoj posudi. U mikrovalnu ne treba stavljati pribor i predmete sa metalnim dijelovima, kao ni aluminijsku foliju da biste izbjegli opasnost od požara. Iz istih razloga ne zagrijavajte hranu u zatvorenim posudama ili pak zapakovane namirnice i piće.

Nakon svake upotrebe očistite mrlje unutar mikrovalne kako biste izbjegli neprijatne mirise. Samo nekoliko minuta svakodnevnog jednostavnog održavanja ovog kuhinjskog uređaja ne samo da ćete mu produžiti životni vijek, već uštedjeti novac koji biste potrošili na popravke.

Ne opterećujte perilicu rublja

Najkorisniji savjet za brigu o mašini za pranje rublja koji možete dobiti jeste onaj da perete manje stvari. Velika opterećenja veš mašine mogu negativno utjecati na njen rad.

Sa druge strane, uključivanje dopola napunjene mašine isto može biti štetno za perilicu rublja – tako se bespotrebno potroši više vode i električne energije.

Najmanje jednom sedmično obrišite i očistite bubanj mašine vlažnom krpom. Tako ćete ukloniti ostatke sapunice, niti s odjeće i slično. Kad završite s pranjem i sušenjem odjeće, vrata mašine otvorite kako bi vlaga isparila. Koristite sredstva protiv taloženja kamenca, poput preparata koje možete napraviti i sami koristeći samo ocat i vodu. Ovo je posebice važno ukoliko je voda izuzetno tvrda, gdje se savjetuje čišćenje veš mašine jednom mjesečno.

U mašinu sipajte vodu i ocat u istoj razmjeri (primjera radi po 2,5 l) i uključite glavni program na 95 stepeni. Praktično i efikasno sredstvo za čišćenje perilice takođe možete dobiti dodavanjem sode bikarbone u ovaj rastvor. Drugi način da izbjegnete taloženje kamenca u mašini za pranje veša jeste da ocat redovito dodajete omekšivaču kada perete rublje.

Bonus savjet: Ne ostavljajte opran i mokar veš dugo u mašini. Ako mokro rublje “prenoći” ili ostane nekoliko sati u perilici riskirate razvijanje klica i neugodnog mirisa plijesni.

Uz pažljivo rukovanje i nekoliko korisnih trikova za održavanje, sasvim je moguće da produžite vijek trajanja kućanskih aparata u domaćinstvu. Primijenite ove savjete, izgradite naviku redovnog i detaljnog čišćenja svih uređaja u kući i budite sigurni da će vas dugo služiti.

Kopirati
Drag cursor here to close