K'o od majke

Prakticirate nudizam? Evo gdje se možete skinuti na Jadranu

Lifestyle / Flash | 27. 06. 2017. u 06:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće otoka, otočića i hridi koliko ih se porazbacalo cijelim Jadranom, idealna su mjesta za uživanje u osami, tišini i potpunom stapanju s prirodom. Tome osobito teže oni koje svaki djelić odjeće podsjeća na civilizaciju, pa se u potpunom opuštanju žele osloboditi i posljednje 'krpice'.

Slobodna Dalmacija napravila je popis plaža na Jadranu koji će dobro doći naturistima, nudistima ili robinzonskim turistima koji na svojem odmoru i uživanju uz more žele biti dio prirode, 'kao od majke rođeni'.

Splitske novine navode kako je Jadran već više od osamdeset godina oaza prepuna skrivenih uvala, kamenitih plaža i osamljenih šumovitih predjela u kojima mogu uživati bez kupaćih kostima. Takav užitak zabilježen je prvi put još 1936. godine kada se britanski kralj Edvard VIII. s budućom suprugom Wallis Simpson gol okupao na Rabu...

Iako je pravih i označenih FKK (nudističkih) plaža na Jadranu zapravo jako malo, mnogo je onih koje su proteklih desetljeća stalnim posjetima 'golaća' stekle takav nepisani status koji se usmenom predajom prenosi na uvijek nove generacije gostiju. No, vrijedi svakako upozoriti sve koji se žele goli kupati na Jadranu na neobilježenim plažama, kako moraju biti pažljivi u odabiru mjesta i okruženja u kojemu to čine kako ne bi došli u sukob sa zakonom o ponašanju na javnim mjestima...

''Bez obzira radi li se o nudistima koji se samo kupaju i sunčaju bez odjeće ili naturistima koji prakticiraju način života u skladu s prirodom uz uvažavanje drugih i pažnju prema okolišu, evo mjesta na kojima mogu očekivati kupače sličnih sklonosti. Ako na njima zateknete kupače u kostimima, produžite dalje do sljedeće uvale...'', piše Slobodna Dalmacija

Nugal, Makarska

Prekrasna šljunčana plaža na Makarskoj rivijeri jedna je od onih za koje vrijedi nepisano pravilo da se jedan njezin dio, onaj prema Tučepima, koristi i za uživanje u kupanju i sunčanju bez odjeće. Do nje se stiže šetnjom kroz šumu Park Osejava koja spaja Tučepe s Makarskom, a sve na njoj i oko nje čista je ljepota i sklad zelenila i mora koji desetljećima zaljubljenici u naturizam posjećuju kao mjesto na kojemu nalaze mir i opuštanje.

Proizd, Korčula

Baš kao i većina ostalih plaža koje koriste nudisti, Proizd se nalazi na osami nenaseljenog otočića na ulazu u Velu Luku. Stjenovita i šljunčana obala idealne su za uživanje u morskim radostima u nevjerojatno čistom moru. Stijene na obali kao da su poslagane tako da svaka pruži utočište ponekom nudistu, na pristojnoj udaljenosti jedna od druge, a opet blizu za druženje i odmor. Ova lijepa uvala ima u blizini i restoran u koji valja krenuti ogrnut ručnikom ili odjeven.

Jerolim, Paklinski otoci

Na otočiću Jerolim, ispred grada Hvara, koji je dobio ime po nestaloj crkvici potkraj petnaestog stoljeća, nalazi se poznato i tradicionalno hvarsko naturističko kupalište opremljeno tuševima i restoranom. Do kupališta je organizirana višekratna brodska veza iz hvarske luke. Samo dvadesetak minuta vožnje taksi-brodom od grada Hvara dovodi vas u stjenovitu ljepotu na Paklinskim otocima. Prostor netaknute prirode, bez gužve, savršeno čistog mora, proteklih je desetljeća postao jedna od najomiljenijih neformalnih srednjodalmatinskih plaža za nudiste. Gusta borova šuma u samoj blizini plaže pruža osvježenje i bijeg od vreline sunca.

Paklina, Bol

Plaža Paklina koja se nalazi u neposrednoj blizini Zlatnog rata u Bolu, mjesto je na kojemu se godinama kupaju i nudisti u bijegu od gužvi prenapučenog i popularnog Zlatnog rata. Nekoliko manjih plaža i stjenovitih uvala koje se nadovezuju na nju, čine je idealnom za odmor duše i tijela u suglasju s prirodom i u okruženju očuvanog prostora. Posljednjih godina na njoj se sve češće kupaju i 'odjeveni' kupači, pa nudisti samo produže u potrazi za prvom sljedećom uvalom u kojoj će se razodjeveni prepustiti suncu i moru.

Kamp Nudist, Jelsa

Jedini službeni naturistički kamp u srednjoj Dalmaciji jest kamp "Nudist" na otoku Hvaru udaljen tek kilometar od slikovitog otočnog mjesta Vrboska. Pozicioniran uz samu obalu na području okruženom šumom, s pogledom na otok Brač, kamp može smjestiti 450 gostiju, a njegova 800 metara duga kamenita plaža namijenjena je isključivo naturistima. U samome kampu nalazi se dječje igralište, dok je u neposrednoj blizini i niz sportskih sadržaja. Vrboska dio svoga šarma duguje malim kamenim mostovima koji spajaju dvije strane mjesta, istočnu s renesansnim i baroknim kućama, i zapadnu s crkvama, uskim ulicama te kućama u gotičkom i renesansnom stilu.

Ostupa - Orebić

Popularna nudistička plaža na poluotoku Pelješac je Ostupa u Orebiću. Posuta sitnim šljunkom, plaža je komunalno opremljena, dok se u njezinoj neposrednoj blizini na nizu otočića najčešće odlučuju za prvo nudističko kupanje oni manje hrabri. Grdni Do je pješčana i šljunkovita, stjenovita plaža na južnoj obali Pelješca koju često za kupanje biraju nudisti. No, na njoj se kupaju i 'obični' kupači pa nudistima valja biti obazriv i pristojan u takvom okruženju. Prirodni položaj tih plaža okrenutih ka zapadu, kreirao je mjesto za romantiku i opuštanje u spektakularnom zalazu sunca.

Plaža Sovinje, Tkon, otok Pašman

Na udaljenosti od samo nekoliko kilometara od centra mjesta Tkon na Pašmanu, preko puta Biograda na Moru, nalazi se naturistički kamp Sovinje, vrata Kornata, sa kapacitetom od 250 mjesta. Nudi mogućnost jednodnevnih i višednevnih izleta jedrilicama kampa u NP Kornati, te organiziranje izleta u NP Krka, NP Plitvice, iznajmljivanje bicikla, te pohađanje škole ronjenja. Ljubitelji sporta i zabave mogu zadovoljiti svoje potrebe igrajući stolni tenis, odbojku na pijesku i košarku u samom kampu, te sudjelovanjem u organiziranim 'feštama' u mjestu Tkon.

Plaža 'Iza Andrije', Tisno

Prava oaza mira i tišine do koje se stiže šetnjom kroz borovu šumu, idealno je mjesto za nudiste, iako nije službena FKK plaža. Ime je dobila po crkvici sv. Andrije koja se nalazi uz plažu koja je stjenovita, a more kristalno čisto. Betonirana plaža bez posebne infrastrukture ima plitku obalu sa morskim dnom od šljunka i kamena. More je kristalno čisto i svjetluca u tirkiznim bojama. Okolna stabala pružaju hladovinu i idiličan ambijent. U pozadini plaže nalazi se gusta borova šuma u čijoj hladovini se skrivaju od jakog sunca.

Plaža Lokrum

Mali otočić u blizini Dubrovnika kao da je pobjegao sa slikarskog platna, pa uz netaknutu ljepotu prirode i baštine, ima idealne uvale stjenovitih obala koje vole istraživati i posjećivati nudisti. Skrivene plaže na osami pružaju mir i opuštanje u jedinstvenom prirodnom okruženju. Na Lokrumu se nalazi malo slano jezero, a do Lokruma se dolazi brodom na redovnoj liniji iz dubrovačke luke. Lokrum ima status posebnog rezervata šumske vegetacije pod zaštitom UNESCO-a, a na njemu je botanički vrt s egzotičnim biljkama, eukaliptusima, kaktusima i drugim biljkama.

Plaža Stipanska, Paklinski otoci

Paklinski otoci sa svojih dvadesetak otočića i hridi su po mnogima najljepše otočje Jadrana, rasuto morem pred Hvarom kao niska bisera najrazličitijih oblika, a svaki od njih skriva uvale i pješčane plaže koje su omiljeno izletište naturista. Na njihovu otočiću Marinkovac prekrasna je plaža skrivena daleko od očiju javnosti do koje se stiže privatnim ili taksi-brodom koji svakodnevno vozi iz grada Hvara, a koju desetljećima koriste nudisti. Obala je stjenovita i šljunkovita, more blistavo čisto, s bezbroj malih skrovitih žala, kamenih terasa okrenutih suncu i prelijepih pustih uvala.

Kopirati
Drag cursor here to close