'Nijaz Slipičević'

Mostarci nagradili mlade talente

Ovogodišnji dobitnici su Lana Pudar - državna rekorderka u plivanju, zatim Goran Popović - mladi Mostarac koji je primljen na prestižnu Akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku te Iva Martina Kraljević
Lifestyle / Flash | 19. 09. 2019. u 11:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fondacija 'Slipičević' objavila je u četvrtak ovogodišnje dobitnike nagrade 'Nijaz Slipičević' koja se dodjeljuje mladim ljudima koji su ostvarili značajne rezultate u svojim poljima djelovanja, a nagrađene su odabrali građani Mostara glasujući na društvenim mrežama.

Ovogodišnji dobitnici su Lana Pudar - državna rekorderka u plivanju, zatim Goran Popović - mladi Mostarac koji je primljen na prestižnu Akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku te Iva Martina Kraljević - osvajačica trećeg mjesta na Međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj aritmetici.

Nagrade će im biti dodijeljene u petak, 20. rujna, na svečanoj ceremoniji koja će biti upriličena u mostarskom Centru za kulturu u 19 sati, kazao je Goran Karanović, član Fondacije 'Nijaz Slipičević' na konferenciji za medije u Mostaru.

Po riječima Harija Slipičevića, osnivača Fondacije, ove godine po prvi put bit će dodijeljena i plaketa 'Nijaz Slipičević' koja će otići u ruke Ženskom nogometnom klubu Emina - sportskom kolektivu koji je u samo nekoliko godina postojanja došao u sam vrh bh. sporta.

''Ideja je bila da budemo odskočna daska tom mladom talentu. U početku smo imali diskusiju ima li Mostar toliko talenata da se svake godine dodijele tri nagrade, međutim ustanovilo se da Mostar može mjesečno dati tri nagrade'', kazao je Slipičević, govoreći o nastanku same nagrade.

Pojasnio je kako je do sada nagrađene odabirao žiri, ali da su se ove godine odlučili da to rade građani Mostara, što se, kako je kazao, pokazalo veoma pozitivnim.

Nagrada 'Nijaz Slipičević' oformljena je kako bi Fondacija 'Slipičević' pomogla razvoj talenata koje tek treba vrjednovati, a koji u teškom vremenu za Mostar ne dobivaju zaslužena priznanja i podršku.

Svrha nagrade je poticati mlade ljude - likovne umjetnike, književnike, sportaše, glazbenike, znanstvenike, te sve druge mlade talente koji svojim radom ostvaruju najznačajnija postignuća u tom gradu.

Dosad su nagrađeni plivačica Amina Kajtaz, Rock Škola Mostar, karatist Ivan Klepić, književnici Almin Kaplan i Anita Pajević, akademski slikar Boris Orenčuk, Street Arts Festival, Mostarska asocijacija sporta te Plesni studio Mo Stars.

Nijaz Slipičević bio je istaknuti kulturni i društveno-politički radnik Mostara. Prije rata obavljao je dužnost ravnatelja Đačkog doma 'Dule Mučibabić'. Nakon rata bio je načelnik općine Stari Grad, a potom ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Zapamćen je njegov veliki rad na vraćanju kulture u porušeni grad, u najtežem vremenu mostarskog poraća. Fondaciju 'Slipičević' osnovao je njegov sin Hari 2015. godine u znak sjećanja na oca.

Video: Poznati dobitnici nagrade 
Kopirati
Drag cursor here to close