Vrijeme, klima i zrak koji dišemo

Povodom Svjetskog dana meteorologije - koristimo sunčevu energiju, smanjimo emisije stakleničkih plinova

FHMZ obilježio 23. ožujak- Svjetski dan meteorologije
Lifestyle / Flash | 22. 03. 2019. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) danas je obilježio 23. ožujka, Svjetski dan meteorologije koji se obilježava u cijelom svijetu u skladu s preporukama Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Svjetski meteorološki dan se obilježava od 1950. godine, kada je na snagu stupila konvencija na temelju koje je WMO postao specijalizirana agencija UN-a.

Federalni hidrometeorološki zavod je obilježavanje ovog značajnog dana popratio prigodnom svečanošću na kojoj se obratio direktor Almir Bijedić, naglasivši da se ove godine Svjetski dan meteorologije obilježava pod motom "Vrijeme, klima i zrak koji dišemo".

Utjecaj sunca na klimu

''Slogan WMO-a nam daje smjernice kako da se ponašamo u budućnosti. Da više koristimo sunčevu energiju, smanjimo emisije stakleničkih plinova koji dovode do globalnog zagrijavanja, a koje su jedan od uzroka nastanka klimatskih promjena i tako sačuvamo planetu Zemlju. Sva novija istraživanja jasno pokazuju da aktivnost sunca ima utjecaj na klimatske varijacije tijekom vremena, te da je sunce važan faktor u kontroli naše klime. Mjerenja u proteklih 30 godina pokazuju da se količina sunčeve energije nije povećala, odnosno da se globalno zagrijavanje ne može pripisati sunčevoj aktivnosti, već aktivnostima čovjeka koji su rezultirali porastom koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi'', kazao je Bijedić.

On je kazao da je ovo i prilika za prezentiranje rada FHMZ-a proteklih godina, te istakao da su prošla i ova godina zasigurno jedne od najuspješnijih u zadnjih pedesetak godina u radu te institucije.

''FHMZ u okviru svoje nadležnosti, osiguravanjem velikog broja podataka, informacija i usluga daje značajan doprinos i podršku istraživanju i iskorištavanju obnovljivih izvora energije čime se smanjuju emisije stakleničkih plinova u atmosferi, a samim tim i efekti globalnog zatopljenja koji imaju ključni utjecaj na klimatske promjene. FHMZ već duže vrijeme provodi aktivnosti s ciljem smanjenja štetnog djelovanja klimatskih promjena. Pokrenuli smo niz projekta sa Svjetskom meteorološkom organizacijom, UNDP-om, UNEOP-om, vladama Japana, Finske i Češke te veleposlanstvima SAD-a i Švedske u BiH'', utvrdio je Bijedić.

Rezultati ovih projekata su više od 50 automatskih padavinskih, meteoroloških, agrometeoroloških, hidroloških i stanica podzemnih voda, najsuvremenija IT oprema i softverska rješenja, najsuvremeniji uređaji za mjerenje protoka vodotoka, terenski automobil, čamac i motor za hidrološka mjerenja, generator za neovisan rad za vrijeme prekida napajanja električnom energijom itd. Najavljeno je da će FHMZ raditi hidrološke prognozne modele za sve veće vodotoke u FBiH, kao i prognozne modele za bujične potoke.

Zaštita od poplava

FHMZ trenutno realizira Projekt IPA 2 - "Podrška BiH zaštiti od poplava i upravljanju vodama" koju provodi Delegacija europske komisije u BiH.  

''Ovo je trenutno najznačajniji projekt koji realiziramo i koji će sveobuhvatno riješiti meteorološki i hidrološki monitoring u slivu rijeke Bosne te izraditi hidrološki prognozni model sliva rijeke Bosne. Kroz projekte Svjetske banke i Japanske vlade prvi put uspostavit ćemo mrežu automatskih agrometeoroloških stanica koji će nam omogućiti monitoring temperature i vlage po dubini tla, odnosno monitoring suše. Nadamo se da će ove informacije nadležnim institucijama i službama omogućili donošenje blagovremenih i ispravnih odluka'', naglasio je Bijedić.

FHMZ je članstvom u Europskom sustavz upozorenja na opasne meteorološke pojave, odnosno "Meteoalarmu", značajno unaprijedio sistem ranog upozorenja na opasne meteorološke pojave. Također, postao je partner Europskog sustava upozorenja na poplave (EFAS).  

Bijedić navodi da je FHZM pokrenuo i novi projekt Svjetske meteorološke organizacije "Multi-hazardni sistem ranog upozorenja za zemlje jugoistočne Europe" SEE-MHEVVS-A s ciljem dodatnog jačanja i razvoja poboljšanih hidroloških i meteoroloških upozorenja.

Kvaliteta zraka

FHMZ uspostavio je i Federalnu mrežu stanica kvalitete zraka i jedinstvenu bazu podataka kvalitete zraka svih operatera u FBiH, a koja broji 20 automatskih stanica za monitoring kvalitete zraka.

Uz financijsku pomoć Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Bijedić je danas otvorio  rekonstruirani laboratorij za ispitivanje kemijskog sastava čestica PM10 u zraku i padavina, u kojem će se raditi određene analize.

U FHMZ navode da se trenutno rade specifične kemijske analize i priprema rezultata koji će precizno odrediti izvore zagađenja zraka i dati smjernice za poduzimanje mjera u cilju smanjenja zagađujućih materija u zraku.

Kopirati
Drag cursor here to close