Biciklijada

'Posuški đir' kroz najskrivenije kutke prirode

Sudionici biciklijade su tijekom vožnje prošli kroz ruralne dijelove zapadne Hercegovine, pružajući savršene uvjete za brdski biciklizam.
Lifestyle / Flash | 16. 11. 2020. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu, 14. studenog 2020. godine je u hotelu Park u Širokom Brijegu završen drugi ciklus teorijske i praktične (terenske) obuke za biciklističke vodiče u okviru projekta ''Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural'', nakon čega je u nedjelju 15. studenoga 2020. godine uspješno održana biciklijada sa svrhom promocije cikloturističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta – ''UPOZNAJ HERCEGOVINU: Posuški đir''.

Sudionici biciklijade su tijekom vožnje prošli kroz ruralne dijelove zapadne Hercegovine, pružajući savršene uvjete za brdski biciklizam. Krenuli su od stećaka i mosta na Ričini, vozeći se kroz mjesta Vir, Zavelim, Podbila i prelijepi vodopad Žukovica, jezero Tribistovo da bi njihovo putovanje ponovno završili u Posušju. Od posjete udaljenih sela, ruralnih cesta i načina života lokalnog stanovništva na ovoj 53 kilometara dugoj ruti, otkrili su najskrivenije kutke prirode u zapadnoj Hercegovini.

Na ovoj biciklijadi su sudjelovali samo polaznici drugog kruga obuke za biciklističke vodiče i nažalost nije bila otvorena za javnost kako je planirano s obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju po pitanju COVID-19.

U sklopu biciklijade podijeljene su i diplome za cikloturističke vodiče koji dolaze iz cijele regije. Čestitamo svim polaznicima i želimo im puno uspjeha u radu.

Ovo je druga u nizu rekreativnih biciklističkih vožnji koja će biti organizirana u okviru projekta, a planirano je uvođenje i standarda kvalitete "Bike Friendly Concept", što će dodati na vrijednosti turističkoj ponudi cijele regije. To će izravno doprinijeti povećanju aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke.

Potrebno je istaknuti da je tijekom dva ciklusa obuke za biciklističke vodiče u okviru projekta certificirano 50 osoba što pokazuje ogroman interes biciklista i zaljubljenika u prirodu iz cijele regije.
Projekt ''Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural'' provodi se u okviru drugog poziva Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020. Započeo je 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000 eura, od čega Europska unija financira 400.000 eura.

Partneri projekta su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi (CG).

Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivnije turističke ponude pod brendom "Cycling Rural", koja će biti uključena u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskoga zaleđa, navodi se u PR priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close