Oprezno

Postoji nekoliko razloga zbog kojih masku ne bi smjeli držati na retrovizoru

Svi imamo maske uvijek uz sebe, a iznimka nisu ni vozači kod kojih smo primijetili da maske uglavnom drže oko retrovizora u automobilu.
Lifestyle / Flash | 03. 08. 2020. u 19:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvanredne situacije zahtijevaju izvanredne mjere, kao što je to trenutno situacija s koronavirusom zbog kojeg veliki broj ljudi nosi zaštitne maske. U mnogim zemljama građani su ih obvezni nositi,.

Ipak, bez zaštitne maske ne možemo ući u trgovinu, na benzinsku postaju i druga mjesta.

Svi imamo maske uvijek uz sebe, a iznimka nisu ni vozači kod kojih smo primijetili da maske uglavnom drže oko retrovizora u automobilu. Ne radi se samo u domaćim vozačima nego je to praksa i u ostatku svijeta. Međutim, stručnjaci koji se bave sigurnošću u njemačkoj tvrtki DEKRA upozoravaju na nekoliko razloga zbog kojih masku ne bi smjeli držati na tom popularnom mjestu.

''Čak i mali privjesci poput osvježivača zraka na retrovizoru po našem mišljenju mogu biti opasni'', otkrio je Peter Rücker, voditelj istraživanja nesreća u DEKRA-i. Kad se radi o maskama, one mogu biti još opasnije jer su veće. Ne radi se samo o tome da je vozačko vidno polje ograničeno, pogotovo kod skretanja, već da one odvraćaju pažnju.

Uglavnom oko retrovizora uvijek visi neki predmet, vozači se moraju naviknuti na kretanja na rubu vidnog polja. No, zbog toga oni mnogo kasnije primjećuju kretanja izvan vozila, poput biciklista ili pješaka s desne strane ceste te to može uzrokovati brojne nesreće koje bi se zapravo mogle izbjeći. Savjet stručnjaka je da se maska drži u pretincu auta te da ne ugrožavamo ostale sudionike u prometu, prenosi miss7.

 

Kopirati
Drag cursor here to close