Za ljepši ambijent

Posjetili smo najuređenija dvorišta mostarskih škola: Trud učenika se isplatio

Škola, koja se nalazi u Šantićevoj ulici, već drugu godinu za redom osvaja tu nagradu ali, kako nam otkriva ravnateljica Merima Šuta, to je bio naporan posao.
Lifestyle / Flash | 02. 07. 2018. u 18:00 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šesta osnovna škola dobila je nagradu za najuređenije dvorište osnovnih škola na natječaju koje je raspisao Grad Mostar.

Treću godinu osvaja nagrade

Škola, koja se nalazi u Šantićevoj ulici, već drugu godinu za redom osvaja tu nagradu ali, kako nam otkriva ravnateljica Merima Šuta, to je bio naporan posao.

Foto: Bljesak.info / Ulaz u dvorište Šeste osnovne škole

''Na uređenju dvorišta sudjelovali su svi učenici, netko financijski, netko radom. Školi je ovo treća godina kako sudjeluje u natječaju Grada. Prve godine natječaja bilo smo drugo mjesto, dok smo prošle i ove godine osvojili prvo. Baš te prve godine bio je najviše posla sa uređenjem, dok danas samo trebamo nadopunjavati sadržaj'', rekla je za Bljesak.info ravnateljica Šuta.

Foto: Bljesak.info / Pogled iz dvorišta Šeste

Sami ulaz u dvorište škole obogaćuju klackalice i ljuljačke, što je koristan prostor ne samo za učenike škole, nego i ostale građane.

U dvorištu se održava i nastava

Prava oaza u središtu Mostara nalazi se iza zgrade škole. Naime, to je prostor u kojemu učenici provode i najveći dio svog vremena, a borave na mjestu kojega su sami uređivali, što ih, tvrdi ravnateljica, čini još ponosnijim.

Foto: Bljesak.info / Kante u dvorištu Šeste

''U ovom dvorištu se učenicima od 1. do 5. razreda čak održava i nastava za predmete poput likovnog, glazbenog, tjelesnog i prirode i društva''. Ono što je najvažnije je da su djeca ekološki svjesna okoline i prostora u kojemu borave, rekla je Šuta za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Cvijeće zasađeno u deblu

Tako se osim ukrasnog bilja i cvijeća, u stražnjem dvorištu nalazi i pravi voćnjak, pa su posadili: smokve, višnje, trešnje, kajsije, aroniju, jagode i maslinu.

Trampolin kao nagrada

Ravnateljica ističe da djeca sa velikim oduševljenjem dolaze i borave u tom dvorištu, a novac od nagrade koju su dobili na natječaju ponovno će uložiti na uređenje dvorišta.

Kao nagradu učenicima što pomažu na prepoznatljivosti škole, škola je odlučila kupiti trampolin za zabavu djece. U planu je, otkriva ravnateljica, prijava na natječaj i sljedeće godine, a sa intenzivnim uređenjem kreće se početkom nove školske godine.

Foto: Bljesak.info / Stražnje dvorište Šeste

Inače, tijekom ove godine započet će i radovi na postavljanju fasade, odnosno projektu utopljavanja školske zgrade, čime će škola postati ekološki učinkovitija, što će, uz dvorište, upotpunit cjelokupni ambijent i dojam ove obrazovne ustanove.

Postavljenje kante, klupe i držači za bicikle

Nagradu za najuređenije dvorište srednje škole odnijela je Prometna škola Mostar.

Foto: Bljesak.info / Ulaz u dvorište Prometne škole

Inicijator uređenja bila je ekološka sekcija, a uređenju su pomogli svi učenici, zajedno sa profesorima.

''Osim uređenja i sadnje bilja, postavili smo klupe, držače za bicikla te korpe za otpatke'', rekla je voditeljica ekološke sekcije, profesorica Anđa Božić Karlušić za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Klupe u dvorištu Prometne

Gradit će se sjenica

Profesorica Božić Karlušić ističe kako je važno raditi na kreiranju ugodnijeg ambijenta za boravak, te je iznimno ponosna na suradnju učenika.

Novac od nagrade također će se iskoristit za daljnje uređenje dvorišta.

Foto: Bljesak.info / Zasađeno bilje

''U planu je novac od nagrade investirati u postavljanje slavina u dvorištu kako bi se lakše moglo za zalijevati bilje, a u suradnji sa učenicima i profesorima Građevinske škole Jurja Dalmatinca izradit će se sjenica sa stolom i klupama u dvorištu'', rekla je profesorica Božić Karlušić za Bljesak.info.

Osim sjenice i slavine, u planu je i sadnja višegodišnjeg bilja ili stabala na parkingu škole.

Kopirati
Drag cursor here to close