Poseban pristup

Posebna tradicija američkih predsjednika i Iraca na dan sv. Patrika

Tradicija koju su američki predsjednici znali obilježiti zelenom kravatom datira iz 1950-ih i osigurava maloj zemlji posebni pristup američkom predsjedniku - barem na jedan dan.
Lifestyle / Flash | 14. 03. 2019. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijela kuća u četvrtak će se zazeleniti kada će američki predsjednik Donald Trump primiti irskog premijera Lea Varadkara i teglicu djeteline kojom se obilježava dan sv. Patrika, zaštitnika Irske.

Tradicija koju su američki predsjednici znali obilježiti zelenom kravatom datira iz 1950-ih i osigurava maloj zemlji posebni pristup američkom predsjedniku - barem na jedan dan.

Negdje u ovo doba godine daleke 1952. tadašnji irski veleposlanik John Hearne pojavio se pred Bijelom kućom u namjeri da preda tadašnjem predsjedniku Harryju Trumanu stručak djeteline, simbola Irske.

Tradicija

No ispostavilo se da je Truman tada bio na odmoru na Floridi.

Sljedeće godine Hearne je uspio stići do predsjednika Dwighta D. Eisenhowera s kojim se susreo na 15 minuta i predao mu lisnati dar te progovorio par riječi o odnosima dviju zemalja.

Tradicija se od tada gotovo neprekidno poštivala čemu je pridonijelo i to da je nemali broj američkih predsjednika imao pokojeg Irca među precima.

U ritualu je posebno uživao Ronald Reagan.

Video: How St. Patrick

"On je bio veliki poklonik proslave dana sv. Patrika u Bijeloj kući", kazao je Matthew Costello, vodeći povjesničar u udruženju koje proučava povijest Bijele kuće.

"Reagan je volio pričati irske viceve o svojoj obitelji, svom djedu", kaže Costello.

"Jedne se godine iskrao i otišao u Alexandriju na dan sv. Patrika na ručak i piće s ljudima. I nisu nikome rekli. Vlasnika bara obavijestili su sat prije da će se pojaviti predsjednik", dodao je. Gradić je u blizini Washingtona.

Za posjeta irskog premijera u vrijeme mandata Baracka Obame voda u fontani Bijele kuće bila je obojano u zeleno.

Iseljenici u 19. stoljeću

Dvije zemlje povezuju valovi irskih iseljenika koji su u 19. stoljeću bježali od gladi.

No ta veza također pruža posebnu diplomatsku platformu za zemlju od svega pet milijuna ljudi, povlasticu koju obično ne uživaju male zemlje.

U 1990-ima irski su čelnici iskoristili tu poziciju da privole tadašnjeg predsjednika Billa Clintona da se angažira oko postizanja mirovnog dogovora u Sjevernoj Irskoj.

Očekuje se da će Varadkar iskoristiti vrijeme s Trumpom da razgovara o utjecaju britanskog izlaska iz EU na Irsku.

Irska djetelina koju predsjednici dobiju na poklon uništava se iz sigurnosnih razloga, no teglicu predsjednik može zadržati.

Reagan je u svojoj staklenoj teglici držao gumene bonbone koje je volio, kaže Costello.

Kopirati
Drag cursor here to close