Pretila nacija

Porastao broj mladih žena sa reproduktivnim problemima u BiH

Generalno smo pretila nacija koja je u upala u sustav hipokinezije nekretanja, a energetska potrošnja nam je svedena na minimum.
Lifestyle / Flash | 18. 09. 2018. u 22:29 N1

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U borbi za reproduktivno zdravlje žene često se zanemaruje njena pothranjenost ili pretilost koje utječu na stvaranje potomstva, rekla je nutricionista Inga Marković u Doboju.

"Generalno smo pretila nacija koja je u upala u sustav hipokinezije nekretanja, a energetska potrošnja nam je svedena na minimum. U tim okolnostima zadovoljavamo samo osnovne potrebe, dok je sve ostalo što unesemo hranom višak koji nas dovodi u problem zdravstvene prirode, u kojoj je pretilost osnova i središnja bolest, a sve hronične i akutne bolesti se vežu na takvo stanje organizma", rekla je Marković, koja je održala predavanje "Utjecaj stanja uhranjenosti na zdravlje žene", javlja N1.

Ona je navela da statistički podaci ukazuju da se odnos starosti i smrtnosti promijenila i da sve više mladih žena ima problem sa bolestima koje su se vezivale za stariju dob, pa sada već djevojke sa 20 godina imaju problem sa sterilitetom, policističnim jajnicima, inzulinsku rezistentnost, dijabetesom i ostala oboljenja koja utječu na reproduktivnost.

Prema njenim riječima, u tim okolnostima, što više edukacije i sticanja znanja o prehrani predstavlja jedini put za očuvanje zdravlja u ovoj industrijalizaciji.

"Žena danas, sa sve brojnim društvenim ulogama i obavezama, treba biti veliki majstor da uklopi obaveze, obitelj i prehranu, i da zdravu prehranu prenese na samu obitelj", rekla je Marković.

Ona upozorava da građani rijetko potraže usluge nutricioniste, jer sustav još nije nutricionistu-dijetetičara prepoznao kao dio multidisciplinarnog pristupa svakom oboljenju, kako u prevenciji tako i liječenju.

Predavanje "Utjecaj stanja uhranjenosti na zdravlje žene" organizirao je Aktiv žena SP-a iz Doboja, u okviru projekta "Zajedno, sigurno i snažno u borbi protiv steriliteta".

Predsjednik dobojskog Aktiva žena SP-a Branislava Dević izrazila je zadovoljstvo što je peto po redu predavanje o reproduktivnom zdravlju animiralo bračne parove da se zainteresiraju i podrže formiranje bračnog savjetovališta, budući da u Doboju ne postoji organizacija, odnosno savjetovalište za ovaj problem u porastu.

Ona je najavila da će predavanja o problemu steriliteta kod bračnih parova i dalje biti organizirana.

Dević je navela da dobojska lokalna uprava ne izdvaja sredstva za podršku bračnim parovima za izvantjelesnu ili potpomognutu oplodnju.

Kopirati
Drag cursor here to close