Selo Kotezi

Popovo polje: U cijelom selu žive samo dvije starice

U selu Kotezi kraj Popovog polja žive samo dvije starice.
Lifestyle / Flash | 19. 02. 2018. u 20:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Selo Kotezi na obodu Popovog polja polako izumire. U njemu žive samo dvije starije žene. Vikendom ih posjećuju njihovi najbliži, a tek povremeno u ovo selo dođu oni koji su uspjeli obnoviti kuće poslije rata.

Nažalost, o perspektivi ovog mjesta ne može se govoriti. Mladi te iskoriste ljetni period i blizinu morske obale, da se ovdje zadrže samo nekoliko dana, piše Federalna.ba.

Ruža Kukrika, kako to kaže, ima dvije manje od stotinu godina. Životni vijek provela je u Kotezima, a kada imaju vremena, posjete je njeni najbliži. “Imam dvije nevjeste, sina, kad mogu dođu”, priča Ruža.

Iako je ovo selo ranije imalo više od 50 stanovnika, ratne godine su ga skoro u potpunosti ispraznile. U Kotezima osim Ruže živi samo još jedna žena. “Eto, tako živimo, sastanemo se, vidimo se, da nije tko bolestan, što možemo”, kaže Ruža.

Među napuštenim i porušenim objektima u selu Kotezi je i jedna od najstarijih džamija u našoj zemlji, džamija Muje Kotezlije. Proglašena je i nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Posebno je ovo mjesto gdje postoji još katolička crkva izgrađena na temeljima kuće jednog Bošnjaka, ali i zajedničko groblje u koje se sahranjuju i katolici i pravoslavci.

Kopirati
Drag cursor here to close