Rotimlja

Pomozimo starici Anđi

Anđa živi sama godinama u nehumanim uvjetima u Rotimlji kod Stoca, u kući pod pločom, bez krova, na zemljanom podu, s jednom sobom, bez kupatila, kuhinje…
Lifestyle / Flash | 22. 02. 2021. u 13:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na napaćenom licu sedamdesetogodišnje Anđe vidna radost kad smo još došli u posjetu. Raspričala se, zove u trošnu kuću, pokazuje mačku, cuku, "jedinu svoju djecu", koju, veli, ima...

Anđa živi sama godinama u nehumanim uvjetima u Rotimlji kod Stoca, u kući pod pločom, bez krova, na zemljanom podu, s jednom sobom, bez kupatila, kuhinje (...) U sobi je vrlo hladno, jer nema ni drva za ogrjev.

U tako teškoj situaciji našla se nakon što se sa suprugom doselila iz Kaknja u izbjegličko naselje Tasovčići u Čapljini. U međuvremenu je dobila komad zemlje na Rotimlji, gdje je 2000. godine počela zajedno sa suprugom gradit kuću, ali nedugo zatim, on je umro pa je kuća ostala nedovršena.

Otada, kako kaže, živi sama.

Anđa ističe kako je kuću sazidala do ploče od jednokratne pomoći Općine Stolac i pomoći dobrih susjeda.

Foto: Fena / 

''Od Općine Stolac dobila sam jednokratnu pomoć od čega sam kupila cement. Sazvala sam susjede koji su mi pomogli podići zidove do ploče. Sredstava više nisam imala, pa sam sama malterisala zidove. Ja više nemam ni snage ni uvjeta. Nemam snage ni da živim. Nemam tople vode, gdje se okupati... Zidovi mi vlaže, a najgore je kad pada kiša i kad puše. Zima mi je stalno...Nitko ne dolazi i ne pita treba li mi pomoć. Općinari su dolazili tu prije šest godina, poslikali sve i više se nisu javili. Imam nešto mirovine od čega kupim osnovne namirnice, ali prodavaonica mi daleko, 10 kilometara. Stopiram do najbliže. Ma tko će babi staroj stati… Al opet ima divnih ljudi'', priča Anđa koja uz to što se jedva kreće, boluje od astme i reume.

Dodaje kako je za lockdawna nitko nije posjetio, a kamoli upitao od čega živi. Policija joj je, kaže, jedina pomogla te je uputila na Crveni križ, koji joj je donio osnovne potrepštine.

No, ona ipak zahvaljuje ljudima koji su pomogli na bilo koji način, te im poručuje, da im Bog dadne sreće i zdravlja.

Video: 'Hercegovina u srcu' za pomoć Anđi

Za ovu priču saznala je privatna Faceboook grupa "Hercegovina u srcu" na čelu s Mirkom Vicom koja je odlučila organizirati skupljanje pomoći Anđi kako bi joj donekle ublažila tešku situaciju u kojoj je godinama.

''Naša fb. grupa je mala ali ćemo joj pokušati pomoći koliko se može'', priča administrator ove grupe i inicijator pomoći Mirko Vico.

Po njegovim riječima, Anđa živi u nemogućim uvjetima te joj je  neophodno pokriti ovu kuću u kojoj velika vlaga od koje je teško oboljela.

''Anđi je neophodna i namještaj. Nema maltera unutar kuće, podova, nije završeno kupatilo jer nema bojler, tuš kabinu, veš mašinu'', objašnjava Mirko i dodaje kako se skupilo već nešto sredstava, ali da to nije ni približno dovoljno.  

Volio bih, poručuje, da se ta akcija proširi i da joj se pomogne.

''Onaj tko ne može u novcu, može pomoći u izvođenju radova na kući, u materijalu, crijepu, građi, drvima, hrani, odjeći'', napominje Mirko. 

Svi oni koji imaju mogućnosti i žele pomoći mogu se javiti putem telefona 063 248 940

Kopirati
Drag cursor here to close