Protiv zabrane pobačaja

Poljakinje premijerku izvještavaju o svim detaljima menstrualnih ciklusa

Lifestyle / Flash | 06. 04. 2016. u 14:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon izjave kako podupire potpunu zabranu pobačaja, poljsku premijerku Beata Szydlo njezine sunarodnjakinje masovno su zasule "izvještajima" o svojim menstrualnim ciklusima te pratećim pojavama.

Po uzoru na sličnu akciju u američkoj saveznoj državi Indiani, gdje je guverner Mike Pence nedavno potpisao restriktivni zakon protiv pobačaja, Poljakinje su odlučile masovno "zatrpati" premijerku pojedinostima o svojim menstrualnim ciklusima.

Nakon masovnih prosvjeda protiv zabrane pobačaja u Poljskoj, skupina prosvjednica odlučila je potaknuti sugrađanke da zovu premijerkin ured, šalju joj pisma i na njezinoj Facebook stranici pišu o svojim menstruacijama uz hashtag #TrudnyOkres (teška menstruacija), prenosi crol.hr.

"Vlada želi kontrolirati naše maternice, jajašca i trudnoće. Olakšajmo im taj zadatak", poručile su na Facebooku.

"Zatrpajmo je informacijama, pitanjima i sumnjama oko naših menstrualnih ciklusa, ovulacijama, vaginalnim iscjedcima. Informirajmo je detaljno o svemu što se s nama događa, neka njezin fokus bude na nama jer možda će je to podsjetiti da je i sama žena. Ako ne, barem će njezin kabinet raditi nešto korisno – čitati stotine e-mailova i objava na Facebooku, odgovarati na telefonske pozive. To je, na koncu, i njihov posao!", kažu.

Rezultati su, piše Quartz, brutalno iskreni i nerijetko duhoviti:
"Draga premijerko, danas osjećam probadanje u lijevom jajniku. Mislim da ovuliram", napisala je jedna od žena.

"Draga premijerko Beata, željela bih vas izvijestiti da je s mojim menstrualnim ciklusom sve u redu. Dobila sam menstruaciju na vrijeme (ciklus mi je 31 dan), a prvi dan me boli kao i obično (doma sam, na sve četiri, s bocom vruće vode), ali onda je poslije sve u redu. Moji plodni dani započinju za 5-6 dana, ali na tjedan dana putujem u inozemstvo i tijekom ovulacije neću vidjeti supruga".

"Budući da vas toliko zaokupljanju maternice poljskih žena i želite im uvesti policijski nadzor, uštedjet ću vam trud. Ljubazno vas obavještavam da bih menstruaciju trebala dobiti u utorak. Trenutačno me grudi bole, noge su mi natečene, a trbuh nadut i već sam pojela svoje čokoladno uskrsno jaje i pola suprugovog".

Podsjetimo, tisuće Poljaka koji podržavaju pravo žena na izbor kad je riječ o pobačaju okupile su se u nedjelju u Varšavi na prosvjednom skupu ispred zgrade parlamenta nakon što je vođa poljske vladajuće stranke podržao zahtjev poljskih katoličkih biskupa da se pobačaje posve zabrani.

Poljska već ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u EU-u. Službene statistike pokazuju da se svake godine izvede svega nekoliko stotina pobačaja, no zagovornici prava žena na izbor ističu da su ilegalni pobačaji jako brojni, piše Hina.

Rasprava oko tog kontroverznog pitanja vodi se već mjesecima. Konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS), koja je došla na vlast u listopadu, planira postrožiti zakon kako bi ga uskladila s učenjima Katoličke Crkve, što jako ljuti liberale i aktiviste za prava žena.

Kopirati
Drag cursor here to close