Pokloni za svaku priliku
Eco-friendly

Pokloni za svaku priliku

Lifestyle / Flash | 25. 12. 2020. u 10:49 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste osoba koja se zalaže za brigu o okolišu, ne sumnjamo da su Vam reference eco-friendly ili zero waste već poznate.

Sve veće zagađenje naše planete i globalno zatopljenje koje prijeti svim živim bićima se u zadnjih nekoliko godina znatno ističu kao jedni od krucijalnih pitanja. Pored podizanja svijesti o ovim pitanjima, posebno su bitne i male promjene koje svi možemo prakticirati u svojoj svakodnevici bez mnogo truda i odricanja.

Projekti, poput Dodatno finansiranje za Projekat energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu (AF BEEP), se fokusiraju na povećanje svijesti javnosti o energetskoj efikasnosti i implementaciju mjera energijske efikasnosti na objektima javnih institucija, čime se smanjuju emisije CO2.

No, eksperti AF BEEP projekta su svjesni da ovako važna tema seže do svih segmenata ljudskih života, pa i sezone darivanja.

Postoje li pokloni koji će obradovati osobu kojoj ih darujete, a neće škoditi okolišu? Odgovor je – da!

Kako bi Vam olakšali pronalazak odgovora na ono „Šta pokloniti?“ pitanje, AF BEEP stručnjaci Vam donose 5 sjajnih ideja za poklone koji su ekološki prihvatljivi i savršeni za svaku priliku.

Video: JJ Heller - The Perfect Gift

Dekupaž

Dekupaž je tehnika, tj. umjetnička vještina, koja se stoljećima koristi za ukrašavanje. Ukratko, dekupaž se svodi na ukrašavanje predmeta ili komada namještaja papirnim isječcima koji se na njih lijepe.

Pored toga što će za Vas ovo biti zabavna aktivnost, osobi kojoj darujete ovako ukrašen poklon će to biti unikatno umjetničko djelo, stvoreno s mnogo pažnje i ljubavi.

Za ovakvu vrstu poklona je potrebno minimalno ulaganje u materijal i maksimalna posvećenost.

''Ljepša'' strana staklene boce

Staklene boce od raznih pića, umaka ili dječjih kašica često završe u smeću, a tamo im nikako ne smije biti mjesto (ako i završe, pazite da ih stavite u kontejner namijenjen za staklo). Želite li pokloniti nešto zanimljivo i neuobičajeno, ne bacajte staklene boce, već ih iskoristite kao ukrase.

Ovakve boce je jednostavno sačuvati, a njihov oblik i materijal čine ih idealnim za pretvaranje u mnogo različitih predmeta.

Bilo da ih iskoristite kao šarenu vaznu za cvijeće, koju ćete oblijepiti papirom raznih boja, ili pak kao svijećnjak, tako što ćete u nju staviti ukrasne kamenčiće, ukrasiti je mašnama i u nju staviti svijeću, ne sumnjamo da će poklon biti pun pogodak. Dajte mašti na volju!

Kozmetika kućne radinosti

Mnoge žene, ali i muškarci, uživaju u njezi svoga tijela. Ali, kako da njegujemo i sebe i planetu? Kozmetički proizvodi danas mogu da sadrže kemikalije koje štete, kako Vama, tako i prirodi, posebice kada sa njima završite i bacite ih u smeće. Pa zašto onda riskirati?

Ako želite nekome pokloniti ručno rađeni sapun ili piling za tijelo, sve što Vam je potrebno jeste par sastojaka koje možete naći u najbližoj biljnoj apoteci i baciti se na posao.

Izradite i ručno napisanu naljepnicu sa Vašim imenom; osoba kojoj to poklonite će se zasigurno oduševiti.

A ukoliko ipak nemate vremena, birajte domaće proizvođače koji prave prirodnu kozmetiku, bez ikakvih dodataka i pazite kakva pakovanja koriste (da li su biorazgradiva ili ne).

Stol sa naslovnice

Ukoliko vaši voljeni uživaju u stripovima i superherojima, ova ideja je savršena prilika da im poklonite nešto originalno. Zasigurno negdje imate neki stari stol koji niko ne koristi, u ostavi vaših roditelja ili na tavanu.

Savjeti za restauraciju starog namještaja su svuda oko nas, koraci su jednostavni, a kada stol bude spreman, sve što treba da uradite jeste da ploču stola oblijepite naslovnicama i isječcima iz stripova omiljenih junaka osobe kojoj želite da stol poklonite.

I voilà, jedinstven poklon za Vama jedinstvenu osobu. 

Svijeće

Pored darivanja, bitno je nekoga nečemu i naučiti. Energetska efikasnost se prožima u mnogim sferama naših života, pa tako i u vlastitom domu. Rasvjeta je jedna od stvari na kojoj mnogi mogu da uštede, ukoliko o njoj brinu.

AF BEEF stručnjaci ističu važnost savjesnog korištenja energije, gašenja svjetla kada ne boravimo u nekoj prostoriji.

Jedan od alternativnih izvora svjetlosti su i svijeće, koje su danas sve popularniji poklon. Pa zašto ih onda ne bi sami napravili?

Pazite da koristite prirodne sastojke, a sve što Vam je potrebno su vosak, fitilji za svijeće, kalup i stari lonac. A kako bi Vam svijeća bila još posebnija, možete dodati neko od eteričnih ulja koje Vam se dopadaju.

Osoba kojoj poklonite svijeće će Vas se sjetiti svaki put kad upali svijeću i osjeti prijatan miris.

Pored poklona, ne zaboravite biti maštoviti i eco-friendly i kada je pakovanje u pitanju, pa koristite reciklirani papir ili čak stare novine. Mislite na vaše bližnje i čuvajte planetu!

Video: He is the Gift - New Christmas song by Shawna Belt Edwards
Kopirati
Drag cursor here to close