#ostanidoma

Pokažite kreativnost: Neka vaša uskrsna jaja budu jedinstvena

Sve što vam treba je malo kreativnosti, a uz naše savjete i vi možete stvoriti prava mala umjetnička djela koja će krasiti vaš blagdanski stol.
Lifestyle / Flash | 09. 04. 2020. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pisanice su jedan od najvažnijih simbola Uskrsa, a njihovom ukrašavanju iznova se radujemo svake godine. Osim tradicionalnih metoda poput ukrašavanja voskom i bojanja prirodnim bojama, pisanice možete ukrasiti i služeći se modernim tehnikama poput onih s upečatljivim mramornim ili zlatnim efektnm ili pak ocrtavanjem simpatičnih lica.

Sve što vam treba je malo kreativnosti, a uz naše savjete i vi možete stvoriti prava mala umjetnička djela koja će krasiti vaš blagdanski stol. Bojanje uskrsnih jaja posebno će razveseliti one najmanje, stoga ih ne zaboravite uključiti u izradu veselih pisanica kojima će se obradovati cijela obitelj.

1. Crno- bijele pisanice

Želite li da vaše pisanice zabljesnu u jarkim bojama, poslužite se malim trikom i izbijelite jaja pomoću alkoholnog octa. Na taj način dobit ćete savršenu podlogu za daljnje ukrašavanje i bojanje, a možete i primijeniti modernu, minimalističku verziju te ukrasiti bijela jaja različitim uzorcima pomoću markera, piše Novi List.

Foto: Internet / Klasika

Za izbjeljivanje jaja trebaju vam voda i alkoholni ocat u istom omjeru. Jaja stavite u lonac s vodom i octom, pustite da zavri, a zatim smanjite vatru i povremeno skidajte pjenu koja će se stvarati. Nakon 10 minuta jaja rashladite vodom te očistite spužvicom.

2. Zlatne pisanice

Svečane i raskošne pisanice u zlatnom ruhu bit će elegantan i efektan dodatak vašem bladanskom stolu. Za njihovu izradu bit će vam potrebni metalni listići zlatne boje i ljepilo, a za ovu tehniku preporuča se koristiti bijela jaja.

Foto: Internet / Elegancija

Zlatne pisanice izradite tako što ćete na jaja nanijeti ljepilo u tankom sloju i zatim jaje oblijepiti zlatnim listićem. Listiće također možete razrezati na trake ili točkice te na taj način jaje dekorirati zlatom u različitim uzorcima.

3. Uskrsna jaja s mramornim efektom

Izgled pisanice s prekrasnim mramornim efektom moguće je postići na više načina, a jedan od njih je tehnika s uljem, rižom i prehrambenim bojama.

Za njihovu izradu bit će vam potrebni sastojci koje sigurno imate kod kuće: plastična vrećica sa zatvaračem, tvrdo kuhana jaja, riža, ulje i prehrambene boje.

Foto: Internet / Imitacija

Prvi korak: U plastičnu vrećicu stavite otprilike ¼ šalice riže, ukapajte 6 – 8 kapi prehrambene boje po izboru, promiješajte i zatim stavite jaje, zatvorite vrećicu i dobro protresite.

Drugi korak: Ulijte vodu u šalicu i dodajte prehrambenu boju i jednu žličicu biljnog ulja. Služeći se žlicom, ubacite jaje u otopinu i polako ga okrećite. Odmah ćete primijetiti mramorni efekt koji ulje daje bojama. Jaja oprezno izvadite i ostavite da se posuše.

4. Jaje kao slikarsko platno

Ova tehnika ukrašavanja pisanica pruža vam mnogo prostora za kreativnost, a u nju možete uključiti i najmlađe članove obitelji. Za ovu tehniku potrebno vam je svega nekoliko materijala: bijela jaja, kist, vodene boje ili tempere, paleta, malo vode i postolje na kojem ćete držati jaje dok ga budete oslikavali.

Foto: Internet / Proljetna atmosfera

Stoga, želite li se ovog Uskrsa pohvaliti maštovitim pisanicama, uzmite kist u ruke i oslikajte proljetne motive poput šarenog cvijeća, a možete nacrtati i različite uzorke poput točkica i prugica ili pak simpatičnog uskršnjeg zeca.

5. "Bodljikave" pisanice

Želite li svojim pisanicama dati moderan i unikatan izgled, uz malo mašte i vještine preobrazite ih u simpatične kaktuse, a tako ukrašena jaja možete postaviti u lončanice ispunjene dekorativnim šljunkom i u tren oka stvorit ćete efektnu i neobičnu uskršnju dekoraciju.

Za njihovo ukrašavanje bit će vam potrebno: zelena boja za jaja, crni flomaster, ukrasni papir, vaze za lončanice te dekorativni šljunak.

Foto: Internet / Obucite pisanicu u kaktusa

Nakon što se prokuhali jaja, uronite ih u otopinu sa zelenom bojom te izvadite i ostavite da se posuše. Nakon toga, jaja dekorirajte crnim flomasterom, a na vrhove postavite komadić ukrasnog papira te položite u lončanicu sa šljunkom.

6. Čarobni jednorozi

Mitska bića oduvijek okupiraju maštu mališana, a među njima su svakako i čarobni jednorozi.

Njihova izrada zaista je jednostavna, a ova efektna uskrsna dekoracija uljepšat će svaku košaricu s jajima i, što je još važnije- razveseliti svaku princezu.

Za izradu čarobnih jednoroga bit će vam potrebna bijela jaja, trajni crni marker, ukrasni zlatni papir, ljepilo i manji cvjetovi (prirodni ili umjetni), a možete dodati i sitnije ukrase poput malih bisera ili umjetnih travčica.
Prvi korak: Nacrtajte oči s trepavicama kako je prikazano na slici služeći se crnim markerom.

Foto: Internet / Simpatični jednorog

Drugi korak: Izrežite zlatni papir na kvadrate veličine 2,5 x 2,5 centimetra. Svaki kvadrat presavijte u oblik stošca i odrežite eventualni višak papira. Nanesite ljepilo na bazu stošca i pričvrstite na vrh jajeta, otprilike dva centimetra iznad očiju.

Treći korak: Dekorirajte pisanice cvijećem, biserima ili šljokicama koje ćete nalijepiti na vrh jajeta. Svoje čarobne pisanice možete postaviti u košaru ispunjenu umjetnom travom, cvijećem i naravno- uskrsnim zecom.

Ako niste pronašli ništa za sebe u ovim prijedlozima, za vas smo pronašli još zanimljivih ideja koje možete pogledati na fotografijama ispod. 

Foto: Internet / Poprskani bojama
Foto: Unsplash / Elegantne i slatke točkice
Foto: Unsplash / Kretivnost u suradnji s prirodom
Foto: Unsplash / Za one malo 'mirnije' ruke
Foto: Unsplash / Mašti na volju
Foto: Unsplash / Svi oblici i sve boje
Kopirati
Drag cursor here to close