elegantna uzvišenost

Pogledajte Titovu vilu na Manhattanu u kojoj se 'partyzanilo'

Lifestyle / Flash | 16. 05. 2017. u 07:03 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Adresa je Peta avenija 854, u New Yorku. Kuća, bolje rečeno palača od 20.000 kvadrata, iako tako ne djeluje izvana, daje se na prodaju, a cijena je 50 milijuna dolara. Može se javiti svatko, može obići nekretninu, očuvanu, piše Jutarnji list.

Volio i Plazu

A kandidata ima, ne samo zbog lokacije i unutarnjeg uređenja, nego i zbog povijesnih razloga: trenutačno je ondje smješteno Stalno predstavništvo Srbije pri UN-u, a prije toga je bila u vlasništvu bivše Jugoslavije. Jedna od priča govori da Tito nije želio ići u hotele, iako mu je sad nestajući hotel Plaza bio drag, ali samo za organiziranje zabava.

Zgradu je 1905. sagradila tvrtka Warren & Wetmore koja je poznatija po tome što je sagradila i Grand Central Terminal, središnji newyorški kolodvor.

Utjecaj Luja XV.

Komisija za očuvanje povijesnih mjesta ovu zgradu opisuje kao “elegantnu uzvišenost koja reflektira utjecaj klasičnog razdoblja Luja XV.”. I nije to netočno, unutrašnjost je monumentalna, iskićena pozlatama, stepenište kojemu je uzor jedno iz Versaillesa kao da pripada nekom drugom svijetu, a ne New Yorku koji poznajemo po modernoj arhitekturi i unutarnjem uređenju.Zgrada je sagrađena za današnjih samo 60.000 dolara, ali je prodana i za danas respektabilnih 725.000 dolara, što je tada bila cijena od koje se ljudima vrtjelo u glavi.

Ukratko, bila je to tada najskuplja građevina na Manhattanu (treba znati da je to bilo puno prije Trumpovih tornjeva). No, nije bilo sreće s vlasnicima, često su se mijenjali, da bi je nakon Drugoga svjetskog rata kupila Jugoslavija, i to za samo 300.000 dolara. Tada je zgrada dobila i svoju “gluhu sobu” koja je omogućavala sigurne razgovore koje nitko neće moći prisluškivati (tada, jasno).

Kućni savjeti

Newyorški mediji ipak upozoravaju moguće kupce da će morati razgovarati ne s jednim, nego s pet vlasnika - svim zemljama sljednicama. No, s dozom sarkazma dodaju da bi to moglo biti lakše nego razgovarati s kućnim savjetima većine zgrada u okolici. 


Kopirati
Drag cursor here to close