Zlata vrijedni savjeti

Pogledajte kako uštedjeti na grijanju

Saznajte sve o različitim metodama te kako odabrati pravu za sebe kako biste što više uštedjeli.
Lifestyle / Flash | 29. 09. 2018. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S hladnijim danima dolazi i do povećanja troškova u kućnom proračunu. Razlog tome je, dakako, grijanje, mnogima najskuplja stavka kada su u pitanju računi.

Stoga smo se potrudili pokazati vam sve opcije kada je u pitanju grijanje doma, objašnjavajući koja je bolja za koji prostor te donoseći savjete kako da uštedite, piše Living.

Dakako, bitna stavka je i očuvanje okoliša, na koji mnogi zaboravljalju. Posljednih godina pravi bum doživjelo je solarno grijanje, međutim važno je reći, da, kada govorimo o solarnim toplinskim sustavima, oni imaju nekoliko namjena.

Prije svega to je grijanje potrošne tople vode, ali i potpora niskotemperaturnom površinskom grijanju i grijanje bazenske vode. Na ovaj način moguća je ušteda energije do 70% godišnje u solarnim toplinskim sustavima za pripremu potrošne tople vode te ušteda energije 20-30% godišnje u solarnim toplinskim sustavima z potporu niskotemperaturnom površinskom grijanju.

Još jedna, sve popularnija vrsta grijanja, jest grijanje na pelete. Riječ je o biomasi, odnosno obnovljivom izvoru energije. Peleti su i ekološki prihvatljivo gorivo jer se pri sagorijevanju u atmosferu otpušta samo onoliko CO2 koliko ga je drvo primilo tijekom života u procesu fotosinteze, što znači da upotreba peleta ne narušava prirodnu ravnotežu okoliša. Koriste se kao izvor topline za centralna grijanja i pripremu potrošne tople vode.

Dobro je znati da 2 kg peleta zamjenjuje 1 litru lož ulja, a kilogram peleta je 4 puta jeftiniji od litre lož ulja, grijanje na pelete je 2,5 puta jeftinije od grijanja na električnu energiju, sustav grijanja na pelete je u potpunosti automatiziran.

Kada pak pričamo o štednim kućama, neizostavne su dizalice topline (toplinske pumpe), odnosno uređaji koji omogućavaju prijenos topline s jedne lokacije niže temperaturne razine (toplinski izvor) na drugu lokaciju više temperaturne razine (toplinski ponor), koristeći mehanički rad. 

Osim za grijanje prostora, dizalice topline se mogu koristiti i za hlađenje, pripremu potrošne tople vode, ventilaciju i klimatizaciju. Svakako je bitno za reći da su dizalice topline izvedba u grijanju ili hlađenju koja je ekološki prihvatljiva i energetski učinkovita. Naime, dizalice topline koriste toplinu zemlje, zraka ili vode u svom radu, a to su sve obnovljivi izvori energije. Dakako, kada pričao o grijanju, nemoguće je zaobići plin. No, važno je reći da oni koji imaju plinske kondenzacijske uređaje troše 20% manje plina, imaju manje toplinske gubitke, koriste niže temperature ogrjevne vode...

Posljednjih godina pak je pravi hit podno grijanje. Riječ je o niskotemperaturnom površinskom grijanju koje se može izvesti i kao zidno i kao stropno. Sustavi podnih grijanja su kompatibilni sa sustavima koji koriste obnovljive izvore energije.

Maksimalna temperatura poda je 29°C, ovim grijanjem ostvaruje se najbolja termička udobnost, ravnomjerno se raspoređuje toplina u prostoru, ušteda u odnosu na radijatorsko grijanje je oko 12% i ne narušava se estetski izgled interijera.

Danas su raspoloživi različiti načini grijanja, a onaj koji je vama optimalan jest onaj koji najbolje zadovoljava vaše potrebe. Ukratko ćemo vam opisati karakteristike najčešćih, na vama je da odaberete idealan za sebe.

• Etažno plinsko grijanje
Glavna prednost ovog načina grijanje je da samo idređujete kada ćete i koliko grijati. Međutim, posljednjih godina plin je znatno poskupio. U startu zahtjeva, osim priključka plina, bojler, radiatore i dakako sustav grijanja.

• Klasično i centralno grijanje na drva
Riječ je o najjeftinijem i ekološki prihvatljivom energent za jkućanstvo i okoliš. Domaći energent, neovisan o stanju na svjetskom tržištu.

• Dizalice topline
Najbolji izbor za pripremu tople vode tijekom cijele godine, a zimi i za grijanje. Dizalica topline daje domu toplinu iz zemlje, podzemne vode ili zraka. Radi pomoću posebnih kolektora slično solarnim instalacijama. U početku zahtjeva poveću investiciju, ali brzo se isplati.

• Solarna energija
Korištenje solarne energije smanjuje utrošak energije za toplu vodu u godišnjem prosjeku za do 60%, a za grijanje do 30%. Također zahtjeva u startu veću investiciju. Međutim, višak energiej koji proizvedete možete i prodavati.

• Ulje
Kondenzacijski kotlovi danas iskorištavaju čak 98% energenta pa više nisu toliko štetni za okoliš, međutim cijena ulja u stalnom je porastu pa se mnogi prebacuju (vraćaju) na drva i/ili plin.

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Postignite optimalnu temperaturu
Održavajte optimalnu temperaturu - to znači na 20 stupnjeva. Svaki stupanj više utroši 6 posto više energije

2. Izolacija je ključan faktor
Pobrinite se za kvalitetnu izolaciju, provjerite jesu li svi prozori i vrata dobro zatvoreni, ukoliko ste u mogućnosti ugradite PVC stolariju. I izolacijskim samoljepljivim trakama možete polijepiti cijeli okvir prozora i vrata

3. Neka vam država pomogne subvencijama
Raspitajte se o Programu energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine kojim možete ostvariti subvencije od 40 pa do čak 80 posto

4. Termoizolacija smanjuje račune
Gotovo 30 posto topline gubi se zbog loše termoizolacije. Uložite u dobru fasadu

Kopirati
Drag cursor here to close