Dobri savjeti

Pogledajte kako se možete lako i brzo riješiti smrdljivih martina

Najbolja zaštita je postavljanje mrežice na prozore koja će spriječiti da uđu u unutarnje prostore.
Lifestyle / Flash | 09. 10. 2018. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smrdljivi martini su stjenice za koje je karakteristično da izlučuju tvar neugodnog mirisa, a možemo ih naći u vinogradima i voćnjacima.

Ne podnose hladnoću i s prvim jesenjim danima traže sklonište i tada ulaze u kuće i stanove kako bi prezimile na toplom.

Tijekom zime padaju u stanje hibernacije iz kojeg se bude tijekom proljeća kada vrijeme postane toplije. U posljednjih nekoliko godina sve ih je više.

U borbi protiv smrdljivih martina vrlo su se dobrim pokazali prirodni pripravci od lukovine, čili paprike ili gorušice, piše AgroKlub.

Pripravak od lukovine (ljuske luka)
Uzeti 200g lukovine, preliti sa 10l vrele vode i ostaviti tijekom 5 dana. Nakon ovog perioda procijediti i dobivenu tekućinu koristiti za tretiranje biljaka. Kod jakog napada tretiranja se mogu ponavljati svaki dan (do 3x tijekom dana) u periodu od 5 dana.

Pripravak od čili paprika
Za pripremu ovog pripravka uzeti 100g čili (ljutih) paprika i usitniti ih. Usitnjenu papriku preliti sa 1l vode i kuhati tijekom 1h na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Ovako prokuhana tekućina se ostavi tijekom 2 dana, a nakon toga se procijedi. Za tretiranje uzeti 100ml dobivene tekućine i razrijediti sa 10l vode.

Pripravak od sjemena gorušice
Sjeme gorušice samljeti u prah. Potrebno je 0,5kg praha gorušice preliti sa 0,5l vrele vode, dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. Tekućinu procijediti i dosipati 9,5l vode da ukupno imate 10l tekućine kojom tretirate napadnute biljke.

Smrdljivi martini ne podnose miris češnjaka i mente. Njihovi prirodni neprijatelji su gušteri, ose i ptice. Napadnuti smrdljivi martini izlučuju svoj smrad. Najviše će zaudarati ako ih ubijete i zato ih je bolje žive izbaciti.

Najbolja zaštita je postavljanje mrežice na prozore koja će spriječiti da uđu u unutarnje prostore.

Kopirati
Drag cursor here to close