Nevjerojatni spomenik prirode

Podružje – mostarska Paklenica i najbolji vidikovac grada

Podružje je nevjerojatni geomorfološki spomenik prirode neposredno iznad Mostara i jedan od najvećih budućih turističko-rekreativnih potencijala…
Lifestyle / Flash | 22. 10. 2019. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kanjon Podružje predstavlja jednostavno jedno nevjerojatno i super atraktivno čudo prirode, ali osim toga i skriveno mjesto izgubljenih ilirskih drevnih piramidalnih građevina, ustvari hramova, tvrdi geolog Goran Glamuzina.

''Ljepota, impresivnost i morfologija kanjona na brojnim mjestima jako podsjeća na čuveni hrvatski kanjon tj. jedan od najpoznatijih hrvatskih nacionalnih parkova - Paklenicu, pa se simbolički i ovaj kanjon može prozvati - 'Mostarska Paklenica''', navodi Glamuzina.

Foto: G. Glamuzina / 

Ističe kako ovaj spektakularni kanjon danas predstavlja uglavnom poznanicu lokalnim planinarima i planinarskim društvima koji su u novije vrijeme označili i samu stazu za planinarenje kroz centar kanjona. Stoga, među planinarima je ovo prirodno čudo već postala jedna nova primamljiva destinacija čiji, osim samog fascinantnog geološkog izgleda, najprimamljiviji povod za posjećivanjem, predstavlja činjenica da se ovaj kanjon nalazi gotovo neposredno iznad grada Mostara, iznad naselja Orlac svega 10ak minuta udaljen od centra grada.

Foto: G. Glamuzina / 

''No, iz same sredine i dna kanjona kuda danas prolazi označena planinarska staza, niti blizu se ne može vizualno doživjeti niti percipirati cjelokupna impresivnost kanjona. Za razliku od toga, s neposredne jugozapadne bočne strane kanjona po samom vrhu kamenog hrbata postoji većini planinara, potpuno skrivena pradrevna Ilirska staza koja se pruža od već ranije prezentirane ilirske gomile u obliku stepenaste piramide, pa preko još nekoliko isto tako jako upečatljivih te impozantnih ilirskih kamenih kompleksa, među kojima je daleko najatraktivniji onaj koji se nalazi na vršnoj sekciji hrbata odakle puca nevjerojatan, a vjerojatno i najbolji pogled na grad Mostar'', navodi Glamuzina.

U nastavku prema sjeverozapadu hodom vrhom hrbata iznad kolosalnog ilirskog piramidalnog tumulusa, pogledom na kanjon s desne strane jednostavno se ostaje bez daha, koliko je impresivan i moćan.

Foto: G. Glamuzina / 

''Radi se o kanjonu formiranom uslijed davnih mega rasjedanja u geološkoj prošlosti čime je se formirala jedna ovakva upečatljiva mega-pukotina kroz vapnenačke stijene gornjokredne-turonske starosti, pri čemu se u gornjem dijelu kanjona na njegovom dnu te sjevernim stranama iznad dna kanjona pojavljuju puno mlađe paleogenske sedimentne stijene bogate glinom i laporima što je samim time uzrokovalo pojavu brojnih izvora vode u gornjoj polovici kanjona. U pogledu prapovijesnih ostataka, spomenuti piramidalni tumulus predstavlja ruševinu jedne kolosalne također stepenasto-piramidalne građevine, koja, s obzirom na kakvom je nevjerojatnom prirodno-reljefnom mjestu napravljena, predstavlja vjerojatno svojevrsni drevni ili arheo-opservatorij odakle su drevni Iliri promatrali izlaske sunca tijekom zimskog i ljetnog solsticija, ravnodnevnica ali i izlaske mjeseca te pojave određenih sazvježđa kao npr.Plejada, Oriona i slično. S obzirom na sve ove impozantne drevne ruševine i s obzirom na kakvom su mjestu izgrađene - ovaj predio možemo simbolički prozvati i 'Mostarski Machu Picchu''', tvrdi Glamuzina.

Za dolazak na ovo magično geo-arheo mjesto osim kroz ulaz u dno kanjona iz smjera Orlaca, moguće je doći automobilom putem za Gorance pa skretanjem i usponom na Planinicu gdje se od velikog odašiljača dalje pješke spušta prema kanjonu u pravcu sjeveroistoka.

Foto: G. Glamuzina / 

''Sve u svemu, ovo je jedno uistinu spektakularno prirodno mjesto koje će nesumnjivo sve više i više privlačiti brojne posjetitelje i planinare da dožive jednu pravu avanturu, ali i jedan od najljepših pogleda na Mostar i dolinu Neretve'', navodi Glamuzina.

Kopirati
Drag cursor here to close