Odsustvo vizije i plana vlasti

Počitelj - zaštićeni nacionalni spomenik koji propada

Počitelj je neprocjenjivo blago povijesnog nasljeđa orijentalno-mediteranskog karaktera, stav je brojnih povjesničara i kulturnih radnika ali i posjetitelja koji svojim dolaskom svjedoče raskoši jedne od najljepših kulturno-povijesnih cjelina u BiH.
Lifestyle / Flash | 03. 06. 2019. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O ruševnom stanju važnih objekata u Počitelju više puta je pisao bh. umjetnik Safet Zec koji u ovom mjestu ima kuću i atelje. Također, pisao je i o potpunom odsustvu vizije i plana državnih i federalnih vlasti. Povjesni, arhitektonski i graditeljski spomenik prvoga reda ostavljen je , kako tvrdi, potpuno bez plana, bez koordinacije, budućnosti i bez ikakvog uređenja.

"Nevjerojatno je da je jedan Hamam zatvoren godinama, da Medresa propada , ne radi, da je Han poluzatvoren, umjetnička kolonija, Gavran-Kapetanovića kuća radi 20 dana u godini, cijelu godinu je zatvorena, da ne kažem drugi kapitalni projekti", kazao je za N1 Safet Zec, slikar.

Svi su skoro zapušteni i zarasli u korov, poput Sahat-kule, čiji se otkucaj, kako kažu mještani, čuo sve do Gabele. Danas je ovo mjesto samo usputna destinacija u prolazu. Ali mjesto koje svojom povijesti i ljepotom i dalje plijeni pažnju brojnih posjetitelja iz raznih krajeva svijeta.

"Ljudi dolaze ima ih, ali mogla bih reći da ih je u ožujku i travnju bilo više, svibanj je podbacio po pitanju posjeta. Trenutno najviše imamo Nijemaca, Poljaka, nešto malo Čeha., imali smo puno Šveđana", rekla je Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva Počitelj.

Počitelj je neprocjenjivo blago povijesnog nasljeđa orijentalno-mediteranskog karaktera, stav je brojnih povjesničara i kulturnih radnika ali i posjetitelja koji svojim dolaskom svjedoče raskoši jedne od najljepših kulturno-povijesnih cjelina u Bosni i Hercegovini.

"Ovo mjesto je sjajno, ali izgleda kao da je napušteno, da tu nitko ne živi", kazala je turistica iz Norveške.

"Jako je zanimljivo i mnogo je drugačije od mjesta iz kojeg ja dolazim, zanimljiva je džamija. Ali ovdje smo samo nakratko, idemo sad u Mostar, pa u Dubrovnik", kazala je turistica s Novog Zelanda.

Iako je Počitelj zaštićen nacionalni spomenik BiH i nalazi se na UNESCO-voj listi i dalje nema rasvjetu, javni toalet , slavinu, smještaj i još mnogo toga. Brigu o čistoći preuzelo je turističko društvo Počitelj, u kojem kažu da, sudeći prema najavama, ove godine očekuju odličnu sezonu i velik priliv gostiju.

Iako preciznih statistika nema, procjene su da godišnje ovo mjesto posjeti približno 100.000 turista. Gosti obično dođu iz Mostara ili Dubrovnika s turističkim agencijama koje to naplaćuju, ali bez dužih zadržavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close