Livno

Počinje kampanja ''16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja''

Kampanja, čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama, svake se godine provodi širom svijeta od 25. studenoga.
Lifestyle / Flash | 22. 11. 2018. u 17:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeni početak kampanje ''16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja'', koju UN Women BiH, u suradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH i Gender centrom FBiH, a uz podršku brojnih međunarodnih i domaćin institucija, ove godine realizira u osam bh. gradova, bit će upriličen u ponedjeljak, 26. studenoga, na Trgu kralja Tomislava u Livnu, s početkom u 11:00 sati.

Kampanja, čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama, svake se godine provodi širom svijeta od 25. studenoga - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. prosinca - Međunarodnog dana ljudskih prava.

S ciljem animiranja javnosti, kampanja je osmišljena tako da promotivni, brendirani autobus nudi besplatnu vožnju (gradske linije, ili relacija grad – prigradska mjesta i općine), a u njima građani imaju priliku u direktnom razgovoru s predstavnicima policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija saznati više o vrstama nasilja, načinima sprečavanja i zaštiti onih koji su preživjeli nasilje; postaviti željena pitanja...

U Livnu, osim aktivnosti u autobusu, kampanju će obilježiti i održavanje panel diskusije o ulozi mladih i obrazovnog sustava u prevenciji nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Hotel Park). U diskusiju s učenicima srednjih škola, osobljem škola i pružateljima usluga, o ulozi mladih, te o ulozi dječaka i muškaraca u oblasti prevencije nasilja nad ženama sudjelovat će veleposlanik Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Andres Hagelberg, veleposlanik Drahoslav Stefanek, šef ureda Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini, predstavnik UN Women u Bosni i Hercegovini David Saunders i ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Vasilija Broćeta. Diskusija će biti fokusirana na to što svatko od nas može učiniti da spriječi nasilje nad ženama i nasilje u obitelji.

Prema provedenim istraživanjima, svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine doživjela je neki oblik nasilja. Također, istraživanja pokazuju da je psihološko nasilje u našem društvu najzastupljenije te da su izvršitelji nasilja nad ženama najčešće intimni partneri ili članovi obitelji, a rjeđe pripadnici šire zajednice. Drugi najzatupljeniji oblik nasilja jeste fizičko nasilje, a slijede seksualno i ekonomsko.

UN Women promo autobus vozit će u slijedećim gradovima: Livnu (26.11.), Bihaću (27. i 28.11.), Banjoj Luci (29. i 30.11.), Brčkom (1. i 2.12.), Bijeljini (3. i 4.12.), Istočnom Sarajevu (5. i 6.12.), Mostaru (7. i 8.12.) i u Sarajevu (9. i 10.12.).

Kopirati
Drag cursor here to close