Stiže Božić

Počela blagdanska kupovina - ganjaju se popusti

Kupnja je i ove godine počela već dva mjeseca prije. Razlog su vijesti kako će vladati nestašica krajem prosinca, a mnogi vole kupnju u zadnji tren.
Lifestyle / Flash | 12. 11. 2021. u 07:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reklame na TV-u već nam sugeriraju kako je blizu mnogima najljepši mjesec u godini - prosinac. Blagdani nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ukrašeni gradovi, pjesma i osmijesi ljudi nešto su što ni pandemija koronavirusa, koja nam “kvari” već druge božićne i novogodišnje blagdane, neće moći zasjeniti.

Međutim, uz spomenutu pandemiju, nešto što kvari ne samo ove nego i mnoge ranije blagdane je pretjerani konzumerizam. Kupnja je i ove godine počela već dva mjeseca prije. Razlog su vijesti kako će vladati nestašica krajem prosinca, a mnogi vole kupnju u zadnji tren.

''Problem predstavlja prijevoz, jer iz Kine roba dulje putuje, ali i cijene s obzirom na to da je taj prijevoz poskupio s 4000 KM od početka pandemije na 20.000 KM. Globalno je manje računala i mobitela zbog nedostatka mikročipova, a za njima za blagdane vlada najveća potražnja. Tu je i pandemija. Međutim, kupnja će opet biti ugodna i svega će biti dovoljno i na vrijeme'', umiruje javnost direktor u jednom trgovačkom centru u BiH.

Prijevoz u normalnoj mjeri

O istoj smo temi razgovarali i s Gordanom Bulić, predsjednicom Kluba potrošača, piše Večernji list.

''Kad uđete u trgovine, vidite da je sve puno i ne vlada nestašica, no trgovci se vode time da je bolje prodati ono što se može danas nego čekati sutra ili prekosutra. To je filozofija trgovine - da se obrne novac i da to bude što prije. I to je opravdano, riječ je o naporima da se ubrza profit. Međutim, s gledišta potrošača nepotrebno je opterećivati ljude stalnim pričama o nestašici jer robe sasvim sigurno ima dovoljno. Smatram da ne prijeti nikakva nestašica, a, evo, i na globalnoj razini događa se pad cijena nafte pa bi to trebalo i prijevoz dovesti do neke normalne mjere. Naše cijene i to što gorivo stalno poskupljuje neće se negativno odraziti na distribuciju robe do nas'', priča Bulić.

Pitamo je što savjetovati kupcima s obzirom na stalne krize u BiH, a u ovoj zemlji su se u posljednje vrijeme sve moguće izredale.

''Potrošačima savjetujemo da budu racionalni, pogotovo u ovako teškim situacijama kad imamo i političku i ekonomsku nestabilnost. Znači, treba biti racionalan i planirati nabave jer treba misliti na sutra. Treba voditi računa da se kupi ono što je najpotrebnije. I ne treba se poigravati potrošačima te ih pozivati da kupuju dva mjeseca prije nove godine ili ih strašiti da će nečega nestati'', naglašava. Osvrnula se i na najavljeni “crni petak” koji je posljednjih dana u studenome, ali u BiH su neke trgovine već krenule s popustima petkom, nazivajući to “uranjenim crnim petkom”.

''Trgovci su taj “crni petak” na jako neukusan način prigrabili. Primjerice, posljednja subota u mjesecu je dan nekupnje i to se u svijetu obilježava. Na potrošačima je da toga dana razmisle koliko su bili racionalni u ovoj godini na izmaku i što su kupili, kao i što im je nepotrebno. Taj dan nije za potrošnju, nego za razmišljanje o svojim postupcima i opravdanosti nekih kupnji i razbacivanju novca koji je možda bio prijeko potreban za neke druge svrhe. I to su trgovci zloupotrijebili pa su napravili takav “crni petak” prije subote nekupnje. Ovim putem pozivamo građane da budu jako razumni i da planiraju što kupiti na “crni petak” kako baš ne bi postao crni - da nam kasnije nedostaje novca za mnoge druge, nužne stvari'', priča Bulić.

Planirati dan po dan

Prva žena Kluba potrošača kazala je i koji su problemi kupnje u ovom vremenu.

''Nažalost, cijene rastu, a država nema kapaciteta svojim alatima intervenirati i zaustaviti ovo. Mi nemamo robnih rezervi, ništa ne čuvamo za slučaj krize, ali se zato priča o nabavi oružja i ne znam čega ne. Jako je riskantno kupovati i što treba i što ne treba te se prepustiti tim nekim velikim kupnjama kada za njih nije vrijeme. Pozivamo potrošače da planiraju dan po dan, obrok po obrok jer mi, iako smo siromašna zemlja, prema informacijama, bacamo jako puno hrane. To znači da ne planiramo i da kuhamo više nego što je potrebno, pa i u hladnjak ubacujemo više nego što je potrebno, a taj novac mogli smo razboritije potrošiti'', priča Bulić.

S obzirom na to da će se u blagdanskom vremenu kupiti i veća količina odjeće i obuće, Bulić poziva na oprez.

''Kupujemo jeftino. Imamo ponudu jeftine odjeće i obuće koja je jako loše kvalitete i onda u naše ormare stavljamo toliko toga što ne vrijedi ničemu. Doslovno ih pretvaramo u smetlišta odjevnih predmeta loše kvalitete i molim građane da budu razumni u ovim vremenima te pripaze što kupuju'', zaključila je za Večernji list predsjednica Kluba potrošača Gordana Bulić.

Kopirati
Drag cursor here to close