Presuda

Pobjeda konoplje na slovenskom sudu

Lifestyle / Flash | 25. 02. 2016. u 11:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenac Janko Pirc iz Mrzlave Vasi kod Krškoga uspio je, nakon višegodišnje borbe s domaćim pravosuđem, da mu vrhovni sud poništi kaznu zbog uzgajanja indijske konoplje na vlastitom vrtu.

Revizijom postupka vrhovni sud mu je ovih dana poništio uvjetnu kaznu od četiri mjeseca zatvora, na koju je bio pravomoćno osuđen jer mu je policija na vrtu našla 8 stabljika indijske konoplje, te ga prijavila za nedopušten promet opijatima, objavili su slovenski mediji.

Niži sudovi nisu uvažili Pirčevu obranu da nije želio prodavati marihuanu nego napraviti konopljinu "smolu", kako bi pomogao sinu oboljelom od dijabetesa i partnerici koja ima multiplu sklerozu.

Da ekstrakt od konoplje može pomoći u smanjenju grčeva kod oboljelih od multiple skleroze i smanjiti im bolove na sudu su potvrdili i vještaci medicinske struke, dok su posumnjali u mogući učinak konopljinih preparata na oboljele od šećerne bolesti, no suci njihovo mišljenje nisu uvažili.

Nakon što mu je kazna poništena Pirc je kazao da se nada kako će s vremenom u Sloveniji doći do potpune dekriminalizacije konoplje, kako bi se moglo pomoći nekim oboljelima u čijoj bolesti mogu pomoći kanaboidi te da vjeruje da će s vremenom uzgoj indijske konoplje biti dopušten i u rekreativne svrhe.

Korištenje preparata od indijske konoplje kao alternativni način ublažavanja tegoba kod nekih bolesti dopušteno je u Sloveniji od početka 2015. godine. Kanaboidi se u apotekama plaćaju i mogu se dobiti samo na liječnički recept, dok su uzgoj marihuane i njena prerada u domaćoj radinosti i dalje načelno zabranjeni.

Kopirati
Drag cursor here to close