Spas za liniju

Plivanje: Idealna aktivnost kojom ćete 'utegnuti liniju

Lifestyle / Flash | 15. 08. 2017. u 20:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plivanje je mnogima omiljena ljetna aktivnost, što ne čudi s obzirom da je jedan od rijetkih načina na koji se možemo rashladiti kako treba. Nesnosne vrućine mnogo su izdržljivije u moru, a ukoliko se ovoga ljeta želite 'utegnuti', iskoristite plivanje kao aktivnost koja će vam pomoći u tome, navodi Slobodna Dalmacija.

Prvo pitanje koje morate postaviti sebi nakon kupanja je jeste li gladni. Ukoliko je odgovor potvrdan, jedni ste od onih 'sretnika' kojima tijelo pozitivno reagira na vodu kao medij za vjebanje. Voda pojačava apetit zato što se u njoj tijelo pothlađuje, pa traži zaštitu u hrani. Zato se potrudite da ne pretjerate nakon kupanja i uništite napredak koji ste postigli morskim aktivnostima.

Važno je znati da žene troše manje kalorija od muškaraca zbog većeg postotka masnog tkiva koje im povećava plovnost, a isto tako manje iskusni plivači troše više zbog većega truda koji ulažu da ostanu na površini. Potrošnja kalorija za prosječnog plivača je 7.5 kcal/min, pa prije početka aktivnosti pokušajte izračunati koliko ste zapravo potrošili. Najčešće prvi problem nastaje upravo kod pogrešne kalkulacije potrošnje kalorija, pa se potrudite da ostanete unutar granica dnevnoga unosa.

Savjeti koje biste trebali slijediti ukoliko se želite 'utegnuti' i riješiti suvišnih kilograma prilično su jednostavni. Stručnjaci često znaju upozoravati na neke mane horizontalnog plivanja (naročito prsnog stila) pa preporučuju vertikalne vježbe u moru. Pokušajte vježbe koje biste izvodili kod kuće, 'na suvo', obaviti u moru, ali povećajte količinu i slijedite upute.

Osim toga, preporuča se i često mijenjanje stilova kako bi se kralježnica postavljala u različite uvjete i opterećenja. Plivajući u vertikalnim pozicijama povećavamo vensku i limfnu cirkulaciju što je jako poželjno za sve organske funkcije. To su izrazito bitne funkcije tijela, vrlo često preslabo rade, a svakodnevno čiste naš organizam od otpadnih sastojaka, toksina, abnormalnih satnica, virusa, bakterija, te pomažu boljem protoku energije, a najbolje ih možeš pokrenuti upravo u vodi.

Jedna od najkorisnijih vježbi u vodi je obično hodanje umjerenim tempom 20-ak minuta u dubini od kukova do ramena. Ruke simuliraju zamahe pri hodu zato što dodatno grabe vodu ispred tijela. Na ovaj način svaki mišić na tijelu radi, zglobovi se podmazuju, ali bez opterećenja, a još uz sve to efekt hidromasaže djeluje na povećanje površinske cirkulacije i smanjenje celulita.

Kopirati
Drag cursor here to close