Jeste li vi povjerovali?

Pet najvećih kozmetičkih mitova

Lifestyle / Flash | 07. 04. 2017. u 16:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoje brojne zblude o kozmetičkim ritualima i proizvodima koje uzimamo zdravo za gotovo, iako zapravo uopće 'ne drže vodu'. Zbog toga novac često trošimo na stvari koje nam uopće nisu potrebne, a zahvaljujući nekim raširenim 'beauty famama' možemo čak i naštetiti vlastitoj koži.

Gracia.hr otkriva pravu istinu o pet najklasičnijih zabluda kako biste jednom zauvijek prestali s ovim lošim navikama.

1.) Što je krema skuplja, to je bolja. To nikako nije istina. Naime, u cijenu svakog proizvoda je uračunata i cijena ambalaže koja nerijetko premašuje 'cifru' koja je potrebna da bi se 'smućkala' tekstura koja se nalazi u njoj, a dok u parfumeriji vadite novčanik kako biste platiti luksuznu kremu, u tom trenutku otplaćujete i sve reklame i cijelu PR mašineriju koja se vrti oko nje.

2.) Zubna pasta isušuje prištiće. S obzirom na to da je uglavnom nanosimo na prištić koji smo upravo istisnuli, odnosno na otvorenu ranu, te da je to popraćeno efektom peckanja, zapravo stvaramo 'placebo' efekt da djelujemo antibakterijski na akne i tako sprečavamo njihovu 'erupciju'. Nakon što smo stavili pastu, ona nam onemogućuje da dalje 'prčkamo' po kritičnoj zoni, čime sprečavamo daljni nered, zbog čega također možemo imati lažni osjećaj da smo napravili dobru stvar, ali isti efekt bismo dobili i da smo na to mjesto aplicirali i bilo koji drugi proizvod, poput korektora, pudera ili kreme.
3.) Prilikom isprobavanja parfema, treba protrljati zglobove. Nikako! Svaki parfem se sastoji od tri faze koje se otpuštaju u različitom vremenskom razmaku (prva odmah, druga nakon kratkog vremena, a treća nakon što je prošlo oko sat vremena). Stoga, ako protrljate zglobove, pomiješat ćete ove tri faze i dobiti sasvim drugačiju mješavinu od originalne, a, osim toga, onemogućit ćete parfemu da se razvije svojim prirodnim tijekom. Parfem se isprobava tako da ga pošpricate na bilo koji dio tijela na kojem vam je koža čista, a njegov miris isprobate tek nakon sat vremena ili tako da ga naneste na papirić za testiranje u parfumeriji kojeg ćete 'pronjuškati' tek kad dođete kući.

4.) Što jače 'stružemo' kožu pilingom, učinak će biti bolji. To je apsolutno pogrešna hipoteza. Poanta pilinga nije u tome da skinete cijeli gornji sloj kože, već samo da uklonite stanice koje su odumrle, ali su se i dalje zadržale na koži i napravile sloj koji onemogućuje novim stanicama da normalno funkcioniraju. Stoga, piling bi trebao biti što blaži, a njegove granule za čišćenje toliko decentne da ih gotovo niti ne zamjećujemo u teksturi.

5.) Ne možemo piti previše tekućine. O, itekako možemo. Prevelik unos može stvoriti znatne probleme bubrezima koji mogu 'kapitulirati' pred valom vode, osobito ako veliku količinu unosite naglo i u kratkom periodu. Nije zanemariva niti kvaliteta vode, a najbolje su one prirodne 'buteljirane' u staklene bočice. Zadržite se na optimalnoj količini od 1,5 – 2 litre tekućine dnevno (tu se računaju i juhe, voće, čajevi, sokovi...) i vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Kopirati
Drag cursor here to close