ovo su simptomi

Patite li od Božićnog stresa?

Lifestyle / Flash | 10. 12. 2016. u 09:18 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Psihički stres povezan s pripremama za božićne i novogodišnje blagdane u Sloveniji osjeća samo četvrtina ljudi, simptomi te vrste najmanje su prisutni u jugoistočnoj Europi, ali su vrlo izraženi u zapadnoj Europi, pokazala je anketa koju je za trgovački lanac Lidl provela tvrtka Nielsen.

U istraživanje je bilo uključeno 20.800 ispitanika iz 25 europskih država i iz SAD-a, kako bi se među ostalim ispitale i navike kupaca. Lidl posluje na tržištu 30 zemalja, a u Sloveniji je jedan od najjačih diskontnih trgovačkih lanaca.

Stres u blagdanskim danima pred kraj godine osjeća 25 posto Slovenaca, a izraženiji je kod žena - osjeća ga njih 28 posto, objavio je u petak Lidl Slovenija, trenutno najjači diskontni lanac trgovina u toj zemlji.

U Sloveniji je 45 posto žena navelo kako same i bez pomoći muškaraca i drugih članova obitelji moraju brinuti za nabavke u trgovini, kupnju darova i kuhanje pred praznike, a 85 posto da je zadovoljno kad za taj trud dobiju zahvalnost obitelji i prijatelja, te pravi blagdanski ugođaj.

Na razini svih ispitanika u različitim zemljama, stres pred božićne blagdane osjeća 46 posto žena i 36 posto muškaraca. Najniži stupanj stresa povezanog obvezama pred Božić i Novu godinu primjetan je na jugoistoku Europe, gdje ga osjeća 28 posto ispitanika.

Generalno gledajući, stresno stanje najviše osjećaju oni koji žive u razvijenim potrošačkim društvima, pa je u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Austriji i Irskoj, 55 posto ispitanjih navelo da imaju takve tegobe kad se približava kraj godine. Slično je i u Švedskoj, Danskoj i Finskoj gdje visoki stupanj stresa osjeća 53 posto ispitanih.

Kopirati
Drag cursor here to close