Omogućite svima liječenje

Papa Franjo pozvao na "odgovorno ponašanje" u sprečavanju širenja AIDS-a

Lifestyle / Flash | 30. 11. 2016. u 13:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo u srijedu je uputio poziv na "odgovorno ponašanje" kako bi se spriječilo širenje AIDS-a, ne konkretizujući uključuje li to korištenje kondoma.

Papa je također uputio apel da svaki oboljeli, bez obzira koliko siromašan bio, ima pristup liječenju, piše Fena.

U poruci upućenoj uoči Svjetskog dana AIDS-a u četvrtak, argentinski papa je izjavio da milijuni ljudi žive s bolešću i da "samo polovina njih ima pristup liječenju koje spašava živote".

''Tražim od vas da se molite za njih i njihove najvoljenije i promovirate solidarnost kako bi čak i najsiromašniji mogli imati koristi od dijagnoze i adekvatnog tretmana. I konačno, pozivam sviju da prihvate odgovorno ponašanje kako bi spriječili dodatno širenje te bolesti'', kazao je Papa.

Franjini komentari najvjerojatnije će biti protumačeni kao novi signal Crkve na ublažavanju protivljenju korištenja kondoma u borbi protiv AIDS-a.

Njegov prethodnik Benedict XVI izjavio je u 2010. kako je prihvatljivo korištenje profilakse s jedinim ciljem smanjenja rizika od zaražavanja AIDS-om. Priznao da je taj stav problematičan ukoliko se kontracepcija koristi da se izbjegne rizik od smrti.

Franjini komentari mogli bi se, ipak, također smatrati pozivom nositeljima HIV virusa, koji može dovesti do AIDS-a, da se suzdrže od seksa, prenosi AFP.

Ranije je izjavljivao da ta tema predstavlja "zbunjujuće" pitanje za crkveno učenje, koje tvrdi da je kontracepcija suprotstavljena stvaranju života i stoga bi trebala biti zabranjena.

Kopirati
Drag cursor here to close