Problem nejednakosti

Pandemija COVID-19 opasno ugrozila prava djece

''Dok vlade pokušavaju uvesti i provoditi mjere za ublažavanje posljedica COVID-19 po ljudske živote, od ključnog je značaja da one odrede interese djece kao prioritet'', izjavila je Mijatović.
Lifestyle / Flash | 19. 11. 2020. u 12:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija COVID-19 produbila je i proširila postojeće nejednakosti i oslabila je sposobnost djece da uživaju svoja ljudska prava, uključujući ona na polju zdravstva, sigurnosti, obrazovanja i životnih uvjeta.

''Postoji očigledan rizik da će COVID-19 imati ozbiljne dugoročne posljedice po djecu i ispunjenje njihovih prava'', izjavila je povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović, uoči 31. godišnjice Konvencije UN-a o pravima djece (UNCRC).

''Ovo je veoma delikatan period za djecu. Dok vlade pokušavaju uvesti i provoditi mjere za ublažavanje posljedica COVID-19 po ljudske živote, od ključnog je značaja da one odrede interese djece kao prioritet'', izjavila je Mijatović.

''U tom cilju, vlade trebaju tražiti inspiraciju u pravima navedenim u UNCRC, pretočiti ih u opipljive ciljeve za nacionalne i lokalne vlasti, i odrediti konkretan kurs akcije koji bi omogućio djeci da razviju svoje pune potencijale'', kazala je.

Mijatović je naglasila da države moraju ojačati napore na zaštiti djece od nasilja, siromaštva i nemara tokom vremena krize i opremiti sisteme dječje zaštite za trenutnu zdravstvenu situaciju.

''Također je od ključnog značaja da državne vlasti usvoje praktične mjere koje bi omogućile djeci da u potpunosti ostvare svoja prava na obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, da im omoguće pristup vjerodostojnim informacijama koje mogu razumjeti, i da se njihov glas čuje. Nikada ne bismo trebali zaboraviti prava djece da se igraju, zabavljaju i bave se kulturom – koja su također ozbiljno ugrožena tokom lockdowna – i da prime psihološku pomoć ukoliko im bude potrebna'', izjavila je povjerenica Mijatović, priopćeno je u četvrtak iz Vijeća Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close