Po izrazu lica i glasu

Pametni ljubimci: Psi razumiju emocije

Lifestyle / Flash | 13. 01. 2016. u 15:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Psi mogu prepoznati raspoloženje ljudi po izrazu lica i tonu glasa, što je osobina koja se dosad mogla pripisati jedino ljudima, objavljeno je u časopisu Biology Letters britanskog kraljevskog društva znanosti, javlja Hina.

Druge životinje mogu također prepoznati emocije, ali samo unutar iste vrste. Da bi shvatio emocije druge vrste, mozak mora imati sposobnost razabrati, procijeniti i kombinirati zvukove i slike. U svrhu ovog istraživanja znanstvenici s britanskog sveučilišta Lincolna i brazilskog Sao Paula postavili su 17 pasa ispred fotografija gnjevnih i sretnih lica, kombinirajući ih sa zvukovima sretnih i uznemirenih glasova.

Psi su uspješno povezali veseli glas sa sretnom fotografijom i obrnuto. To pokazuje da su psi sposobni analizirati vezu između dva osjećaja i utvrditi dosljednost informacije. Naša studija pokazuje da psi imaju sposobnost integrirati dvije vrste osjetilnih informacija i ostvariti sukladnu percepciju ljudskih emocija. Tu kognitivnu sposobnost dosad su iskazali samo ljudi, rekao je britanski znanstvenik Kun Guo.

Sweet kisses from lovely bulldog puppy :) Sent in by Sean Day

Posted by Meetville on 12. siječnja 2016

Mnogi vlasnici pasa će reći da su njihovi ljubimci vrlo osjetljivi na raspoloženje članova obitelji. Međutim, kažu znanstvenici, važna je razlika između naučene reakcije i prepoznavanja različitih znakova o emotivnom stanju. U ovom istraživanju smo imali pse koji ne poznaju likove s fotografija i njihove glasove. To sugerira da je sposobnost kombiniranja emotivnih znakova karakteristična za pse, rekao je znanstvenik Daniel Mills.

Kopirati
Drag cursor here to close