Dallol

Pakleni krajolik: Mjesto na Zemlji gdje ništa ne može preživjeti

Nedavno objavljena studija pokazuje da mikroorganizmi mogu preživjeti u ekstremnim uvjetima, ali u vrućim i kiselim pustinjskim vodama nisu pronađeni.
Lifestyle / Flash | 02. 12. 2019. u 21:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Živa bića, a osobito mikroorganizmi imaju zavidnu sposobnost prilagođavanja ekstremnim uvjetima na Zemlji, ali ipak postoje surovi uvjeti s kojima gube bitku.

Europski stručnjaci potvrđuju da je jedan od takvih lokaliteta, gdje ne žive niti mikroskopski sitni organizmi, krater Dallol u Etiopiji. Nalazi se u Danakilskoj pustinji u Afarskoj depresiji, gdje se u ljetnim mjesecima temperature penju preko 50 ili čak 60 stupnjeva.

Foto: Wikipedia / Pakleni krajolik: Mjesto na Zemlji gdje ništa ne može preživjeti

Ta je pustinja je jedno od najtoplijih i najaktivnijih vulkanskih područja na svijetu. Vruća, slana i kisela voda koja se prostire vulkanskim kraterom punom soli i otrovnih plinova uništava i najotpornija bića.

Nedavno objavljena studija pokazuje da mikroorganizmi mogu preživjeti u ekstremnim uvjetima, ali u Dallolu nisu pronađeni. Znanstvenici tvrde da ni na drugim planetima s biokemijom poput Zemljine, u ekstremnim uvjetima, ne očekuju da će naći bilo kakav oblik života, prenosi Punkufer.

Kopirati
Drag cursor here to close