Nema lijeka

Pacijenti oboljeli od raka u HNŽ-u trpe zbog nedostatka citostatika

Lifestyle / Flash | 04. 02. 2015. u 11:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Problem s kojim se suočavaju onkološki pacijenti u ovom razdoblju je nedostatak citostatika. Svake godine u istom razdoblju se pojavi ovaj problem'', upozorila je Maja Memić iz udruge ''Novi pogled'' na manifestaciji održanoj povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma u Mepas Mallu u Mostaru.

Memić kaže kako onkološki pacijent ne smije čekati i trpiti i predlaže ukidanje ili izmjenu Zakona o javnim nabavkama jer je, kako navode, očito da taj zakon ne funkcionira u korist pacijenata.

Ističe kako onkološkim pacijentima ne treba dodatni stres zbog nedostatka lijekova i kako pacijente u tom trenutku ne zanima zbog čega nemaju lijekove da li je kriv dobavljač ili zdravstvena ustanova. ''Nama je bitno da mi imamo citostatik kad se dođe na onkološki odjel'', rekla je Memić.

''Kada su u pitanju citostatici žene koje boluju od karcinoma dojke u HNŽ-u su nedavno bile na čekanju osam do deset dana. Podmirio se jedan dio žena i onda je opet nestalo lijeka'', rekla je Memić dodajući kako žene moraju kupovati lijekove u privatnim ljekarnama u Mostaru ili u Metkoviću.

Alena Ban glasnogovornica ZZO HNŽ-a je rekla kako citostatici nisu u nadležnosti Županijskog Zavoda zdravstvenog osiguranja županijskog i da je zato zadužen Federalni zavod zdravstvenog osiguranja.

Kada je u pitanju broj oboljelih od raka dojke tijekom devet mjeseci prošle godine je registrirano 55 pacijenata, od čega su tri muškaraca. Na manifestaciji održanoj u Mepasu udruga ''Novi pogled'' je objavila rezultate izvještaja o "Zaštiti reproduktivnog zdravlja mladih u HNŽ-u''.

Boška Ćavar dopredsjednica udruge 'Novi pogled' je nezadovoljna činjenicom da ova udruga nije upoznata s radom Zdravstvenog savjeta kojeg je formirao Grad Mostar, kao i činjenicom da nisu pozvani u rad ovog savjeta.

''Grad Mostar je formirao zdravstveni savjet koji je trebao raditi na promociji zdravlja i na edukaciji građana o zdravstvenoj zaštiti na što pacijenti imaju pravo. Mi smo kroz projekt reproduktivnog zdravlja saznali da nitko ne zna prava iz oblasti zdravstvene zaštite'', kazala je Ćavar.

Kopirati
Drag cursor here to close